De la Cablaje la Senzori și Software: Transformarea Sectorului Automotive din Moldova

Sectorul automotive din Republica Moldova a cunoscut o ascensiune și fortificare vădită în ultimii zece ani, poziționându-se drept un domeniu de top ca valoare în exporturile moldovenești.

Exporturile din Republica Moldova de mașini, aparate, echipament electric și vehicule a crescut de peste 2.5 ori în ultimii 10 ani, de la 279 mil USD export în 2014, la 705 mil USD în 2023. Tot în 2023, acestea au constituit 17,42% din valoarea totală a exporturilor de mărfuri, fiind depășită doar de sectorul agroalimentar.

Sursă: BNS, NCM XVII.85, XVIII
În urmă cu câțiva ani, industria automotive din Moldova era concentrată pe producția de cablaje și tapițerie pentru scaune, care au pus bazele dezvoltării acestui sector.

Astăzi, grație eforturilor continue ale tuturor producătorilor, Moldova a reușit să-și diversifice semnificativ portofoliul. Producătorii locali creează acum și componente cu valoare adăugată ridicată, precum senzori, magneți, sisteme electronice și software, contribuind astfel la creșterea competitivității și recunoașterii internaționale a sectorului.

Companiile producătoare din Republica Moldova produc componente auto pentru producători de renume, precum Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen, Tesla, Porsche, Skoda, Renault, Nissan, Fiat, Jaguar, Land Rover, ș.a. Producția acestora este asigurată de un număr relativ restrâns de companii, majoritatea dintre care sunt investiții străine directe în Republica Moldova din Germania, Japonia, Cehia, Italia, Franța, Olanda, care își desfășoară activitatea, în mare parte, pe teritoriul zonelor economice libere, în regiunile Ungheni, Bălți, Orhei, Strășeni, Comrat, asigurând locuri de muncă pentru mii de angajați.

Deși majoritatea companiilor producătoare nu pot divulga public detalii specifice despre tipul de componente livrate, cantitățile acestora sau modelele de mașini pentru care sunt destinate, un studiu realizat de Agenția de Investiții, bazat pe date colectate direct de la 4 companii din top 10 producătoare din Republica Moldova, arată că țara noastră produce și exportă componente auto pentru peste 1,5 milioane de mașini unice (conform datelor prezentate și analizate de la 4 companii, cu caracter confidențial, pentru anul 2023).

Având în vedere că, în 2023, la nivel global au fost produse 93.546.599 (Sursă: The International Organization of Motor Vehicle Manufacturers (OICA)) de vehicule, companiile producătoare din Republica Moldova au contribuit la producerea de componente pentru cel puțin 1,6% din mașinile produse la nivel global în 2023.

Dacă acum câțiva ani, avantajul competitiv principal al Republicii Moldova era forța de muncă ieftină, acum este cu mult mai mult decât atât. Costurile continuă să joace un rol important, dar primordial se pune accent pe calitatea produselor livrate, dar și livrarea on-time către OEM (Original Equipment Manufacturer, altfel numit, asamblatorul final), adică respectarea termenelor de producere și livrare, la minut.

Igor Cheptine, administratorul companiei Magnetec, una dintre companiile localizate în Moldova, care produce și exportă componente auto cu valoare adăugată, afirmă că «dintre cele 4 țări în care compania este prezentă, Republica Moldova este benchmark la capitolul livrarea calitativă a produselor, cu minimum absolut de greșeli».

Calitatea produselor finale, dar și livrarea la timp sunt indicatori extrem de importanți în acest segment de business, unde întârzierea per minut poate duce la penalități semnificative. În unele cazuri acestea se ridică la peste 100.000 EUR per oră.
«Soluțiile tehnice rapide și calitatea excelentă a produselor sunt avantajele noastre competitive cele mai importante. Serviciile și produsele noastre le-ar putea livra și alții, dar pentru noi calitatea și livrarea de soluții individuale rămân prioritățile absolute.», afirmă Alexandru Magnet, Director, Whetec.

Pentru a susține dezvoltarea și mai rapidă a sectorului, este crucial să continue investițiile în tehnologie, capital uman și infrastructură, asigurându-se astfel că Moldova va deveni și mai competitivă, dar și un jucător important în lanțul valoric din industria globală de automotive.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images/imagine simbol

Întârziere de peste 28 de ore. Pasagerii zborului Paris–Chișinău pot solicita o compensație de 400 euro

Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze.

Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat că zborul care a înregistrat întârzieri este operat de SkyUp Malta.

„Zborul întârziat Paris–Chișinău urmează să decoleze în aproximativ 40 de minute, (14:20 ora locală Paris) având la bord 189 de pasageri”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice în jurul orei 15:00.

Reprezentanții Autorității au mai spus că „întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”. „De asemenea, în astfel de situații, operatorul are obligația de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care nu li s-au oferit aceste servicii, pasagerii sunt încurajați să se adreseze cu o petiție Autorității Aeronautice Civile”, au declarat reprezentanții instituției.

Amintim, cu câteva ore în urmă, la ora 11:04, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile anunțau că un zbor de pe ruta Paris–Chișinău înregistrează o întârziere semnificativă din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Instituția preciza că operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

Ai zbor întârziat, anulat sau bagaj pierdut? Vezi aici drepturile pasagerilor avia.

Eric Vryn/Getty Images

Inundații în Texas: cel puțin 24 de persoane au murit; peste 20 de copii sunt dați dispăruți

În partea centrală a statului Texas, SUA, pe 4 iulie, a avut loc o inundație majoră cauzată de o ploaie torențială. Potrivit BBC, cel puțin 24 de persoane au murit, iar alte 25 sunt date dispărute. Conform informațiilor din presă, au dispărut aproximativ 23 de persoane dintr-o tabără creștină de vară pentru fete, Camp Mystic, situată în această zonă. Salvatorii au reușit să evacueze 237 de persoane.

„Râul Guadalupe din Hunt continuă să crească rapid și a atins a doua cea mai mare cotă din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind nivelul inundațiilor din 1987”, au anunțat despre inundații reprezentanții Serviciului Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a numit evenimentul o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că căutările persoanelor dispărute vor continua neîntrerupt. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor, în stat au fost implicate elicoptere și vehicule militare tactice. În total, serviciile de urgență au salvat 237 de persoane.

Președintele SUA, Donald Trump, a numit inundațiile „șocante și îngrozitoare”. În tot statul, evenimentele festive dedicate Zilei Independenței de 4 iulie au fost anulate.

Tragedie pe Nistru: un tânăr din Tiraspol, aflat pe un scuter acvatic, nu a observat cablul feribotului

Un tânăr din Tiraspol și-a pierdut viața în seara zilei de 4 iulie, în timp ce se plimba cu un scuter acvatic pe râul Nistru. Potrivit salvatorilor locali, tânărul în vârstă de 25 de ani a lovit cu viteză mare un cablu metalic întins peste râu, în zona traversării cu feribotul.

Tragedia s-a produs sub privirile mai multor martori, care au încercat să-l avertizeze pe tânăr despre pericol, însă acesta nu a reușit să reacționeze la timp.

De asemenea, un bărbat de 36 de ani, aflat pe feribot, a fost rănit din cauza forței provocate de cablul întins.

mvdpmr.org
Instagram

Întârziere pe un zbor din Paris spre Chișinău. Autoritatea Aeronautică Civilă anunță verificări

Un zbor de pe ruta Paris–Chișinău întârzie din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Cel puțin asta a declarat Autoritatea Aeronautică Civilă, menționând că întârzierea este „semnificativă”. Potrivit instituției, operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

„Potrivit informațiilor primite din partea operatorului aerian, zborul Paris – Chișinău a înregistrat o întârziere semnificativă cauzată de o defecțiune tehnică la aeronavă. Compania aeriană a identificat o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor urmează să înceapă în scurt timp”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice Civile pe 5 iulie.

Totodată, instituția a adăugat că va verifica dacă operatorul aerian a oferit pasagerilor asistența necesară, conform prevederilor cadrului normativ privind protecția consumatorilor. „Reiterăm că pasagerii au dreptul la informare și sprijin în astfel de situații, iar respectarea acestor obligații este monitorizată cu prioritate”, au adăugat reprezentanții Autorității Aeronautice Civile.

Autoritatea nu a precizat despre ce operator aerian este vorba.

Potrivit informațiilor de pe online, zborul era programat pentru dimineața zilei de 4 iulie.

Actualizare: Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze. 

VIDEO An record: 89 de absolvenți din Moldova au obținut nota maximă la examenele BAC-2025

Anul acesta, 89 de elevi moldoveni au obținut media generală maximă de 10 la examenele de bacalaureat — un record comparativ cu anul trecut, când numărul celor cu note maxime a fost de 57. Pe 4 iulie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a înmânat premii celor mai buni absolvenți, subliniind importanța reformelor în educație și perseverența tinerilor. Ministrul Educației, Dan Perciun, a îndemnat tinerii să-și continue studiile în universitățile din Moldova, în care au fost investite fonduri semnificative în ultimii ani. Absolvenții au povestit despre pregătirile pentru examene și și-au împărtășit planurile de viitor — de la studii în străinătate până la revenirea acasă și implicarea în dezvoltarea țării.

Precizăm că, la sesiunea de Bacalaureat, au fost admiși în total 17.971 de candidați. În urma examinării contestațiilor, rata totală de promovare a crescut cu 0,32 puncte procentuale, ajungând la 72,68 la sută. Aceasta este mai mare decât cea înregistrată anul trecut în aceeași etapă – 69,68%. Amintim că, în perioada 14–21 iulie, va avea loc sesiunea suplimentară a examenului național de Bacalaureat.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: