PAC II a ajutat 250 de companii din Moldova să facă alegerea corectă și să devină mai competitive

Un produs mai calitativ, care face față concurenței la export. I-a reusit companiei Apinatur, beneficiară a unui grant în cadrul Proiectului Ameliorarea Competitivității

„Ca direcție, atât pentru țară, cât și a afacerii noastre, este orientarea exportului produsului ambalat cu valoare adăugată, unde valoare adăugată rămâne la noi acasă” – Roman Condratiuc, director Apinatur

Au lucrat la aspectul produselor și etichetelor, au investit în softuri care să le ușureze procesele manageriale, și au exportat producția lor pentru prima dată. Circa 250 de antreprenori au ales să atingă unul din scopurile propuse de către Proiectul Ameliorarea Competitivității (PAC II) și nu au dat greș, s-au ales cu impact pozitiv semnificativ atât pe plan intern și pe cel extern.

Printre aceștia se numără și Roman Condratiuc, directorul Apinatur, care împreună cu echipa sa a beneficiat de suport financiar în cadrul Proiectului PAC II, implementat în perioada 2016-2021 și finanțat de Banca Mondială.

Cel mai mare proiect care vine să dezvolte calitatea producției și serviciilor companiilor și capacitatea acestora de export, (PAC II) și-a desemnat rezultatele finale.

Potrivit raportului de impact al activității Proiectului Ameliorarea Competitivității II, fiecare dolar investit în servicii de consultanță pentru dezvoltarea afacerii şi echipament a generat exporturi de 5,5 dolari.

În patru ani de derulare a proiectului, 259 de IMM-uri au beneficiat de granturi în mărime de 50% din valoarea proiectului de îmbunătățire a afacerii, iar investițiile totale, inclusiv contribuția proprie a beneficiarilor, s-au ridicat la 5,5 milioane de dolari. Valoarea exporturilor acestor întreprinderi a inregistrat  valoarea de cca. 22 milioane de dolari, fiind create și 745 de locuri de muncă. În anul curent, de granturile proiectului au beneficiat în jur de 70 de IMM-uri.

Ce spun beneficiarii proiectului? Apinatur – de la pasiune, la o afacere de familie competitivă pe piețele europene

Cu peste 20 ani de experiență în sectorul apicol, Apinatur este o afacere de familie specializată în producerea și furnizarea produselor apicole naturale. Mierea de albine este 100% naturală, produsă cu dragostea și munca grea a albinelor și apicultorilor din Moldova acreditați ecologi.

Ideea de a crea afacerea Apinatur a venit de la fiica Sanda, care avea scopul de a se întoarce acasă după absolvirea studiilor peste hotare. Se întâmpla în anul 2013. La sfatul familiei, am decis ca feciorul și fiica să continue această actvitate, i-am sprijinit să deschidă și să dezvolte afacerea”, își aduce aminte directorul companiei, Roman Condratiuc.

Apinatur este furnizorul de miere pentru afacerile din Estul și Vestul European. Printre clienții săi se numără importatori si procesatori de miere din Polonia, Belgia, Polonia, Romania, Slovacia, Spania sau Olanda.

Compania a reușit să înceapă exporturile încă de la începutul activității sale, primul export având loc chiar în noiembrie 2013. Cu toate acestea, scopul lor, ne spune omul de afaceri, era să găsească o nișă, cu un produs calitativ pentru a fortifica competivitatea la export.

Noi nu ne putem confrunta, în luptă dreaptă, cu așa giganți care sunt pe piața Uniunii Europeane, de aceea, scopul nostru e să identificăm nișa noastră, calea cea mai scurtă către consumator. În acest context, am ales ca să mergem cu mierea monofloră, mierea crudă, cu istorie în spate, pentru că în cazul dat am reușit să înregistrăm și mierea cu indicație geografică, Mierea de Codru. Segmentele forte de produs sunt mierea crudă, naturală cu care mergem către consumator, în magazine, sau sisteme de comerț cu produse tradiționale, produse naturale, produse ecologice, dar și online”, ne relatează dl Condratiuc.

La Proiectul Amelioararea Competitivității II au aplicat în 2019, atunci când au înțeles că pentru a te plasa cu succes pe piață internațională e necesar să ai un produs cu adevărat competitiv.

După un studiu, o analiză mai mare a activității noastre și ale altor piețe, am convenit că este necesar să schimbăm viziunea, misiunea și strategia, este nevoie de a face rebranding, de a avea o pagină, de a schimba conceptul de ambalaj, etichetă și forme. Astfel, am apelat la PAC I și ulterior la PAC II extindere, iar proiectul ne-a ajutat financiar să facem acele investiții de care aveam nevoie: procurare de echipament,  rebranding, pentru a pătrunde pe segmentul de piață cu mierea ambalată cu valoare adăugată”, spune antreprenorul.

Cât despre rezultatele de după prima fază a proiectului, antreprenorul ne spune că acestea nu pot fi vizibile îndată, dar necesită timp.

Niciodată nu poți imediat să ai noi piețe de export, pentru că este un lucru de lungă durată, un lucru asiduu. Și având în vedere că noi, ca țară mică, ca producători mici, suntem în condiții să ne facem locul nostru pe segmentul internațional de piață, unde sunt actori atât de mari, cum este Germania, Franța, Austria, Italia, Ucraina, Polonia, Cehia, România, Bulgaria, ceea ce înseamnă că ne confruntăm cu niște procesatori cu tradiții de zeci, sau poate unii de sute de ani, este evident că avem nevoie de timp, de foarte multă insistență, foarte multe invenții, de folosirea tuturor experiențelor posibile. Ca direcție, atât pentru țară, cât și pentru afacerea noastră, este orientarea exportului produsului ambalat cu valoare adăugată, unde valoare adăugată rămâne la noi acasă”, conchide Roman Condratiuc.

Anul 2020 a fost unul dificil pentru afacerea Apinatur. Producția unor categorii de miere nu au depășit 10%, cum ar fi mierea de salcâm sau tei, iar producția de miere polifloră a balansat între 30-40%.  Antreprenorul empatizează cu ceilalți oameni de afaceri care au resimțit greutățile unui an de pandemie.

Mediul de afaceri, este practic uitat, marginalizat, de autoritățile statului. Nu sunt politici clare de a-l sprijini, de a-i crea condiții să se dezvolte, ne uitam că și nouă ne e greu, am avut un an foarte și foarte dificil din punct de vedere de producere”, ne spune directorul.

Nu sunt atât de optimist după 20 de ani de activitate în domeniu, dar dacă nu vor fi schimbări, alte atitudini, alte politice de stat, pentru a dezvolta și sprijini, anume produsele de nișă, și nu numai, chiar îmi vine să zic, că va fi mai ușor să deschizi o afacere în România decât în Moldova. Dar necătând la momentele acestea încă mai există acel entuziasm pornit pentru a ajunge undeva, a scoate laturile cele mai bune ale produselor noastre, pentru ca consumatorii din europa și alte țări să le cunoască”, rezumează Roman Condratiuc

Suma de grant acordată companiei Apinatur din partea Proiectului Ameliorarea Competitivității a fost de 206,4 mii lei.

Raportul de patru ani de activitate al proiectului arată printre serviciile cu cel mai mare impact asupra exporturilor se numără marketingul și promovarea. Aproape 50% din IMM-urile beneficiare au contractat aceste servicii.

Pe locul doi după importanță se plasează implementarea serviciilor digitale (18% din total servicii), iar pe locul trei sunt serviciile de implementare a sistemelor de management a calității, precum ISO 9001, ISO 22000 sau HACCP și instruirea personalului. Servicii de consultanță în aceste domenii au contractat cca 15% din întreprinderile beneficiare.

Beneficiarii Proiectului Ameliorarea Competitivității au reușit să îmbunătățească produsele existente prin înnoirea ambalajelor, certificarea proceselor de producție, etc. Alți antreprenori au lansat produse noi, cum ar fi miere ambalată în borcan sau în plicuri, fructe uscate ambalate, nutriente pentru animale, noi linii de vin, colecții de haine sau platforme de facilitare a exportului.  De asemenea, IMM-urile beneficiare și-au îmbunătățit procesele de producție și managementul.

30% dintre întreprinderile beneficiare provin din sectorul alimentar și băuturi, 21% din manufacturi, 13% – textile, 11% – agricultură și 8 la sută din IT și producere electronică/mecanică.

Proiectul Ameliorarea Competitivității este finanţat de Banca Mondială şi vine în sprijin Guvernului Republicii Moldova pentru întărirea competitivității la export a agenților economici prin intermediul finanțărilor nerambursabile și a liniei de credit pentru exportatori; asistență autorităților în crearea unui mediu de afaceri favorabil și întărirea capacitaților instituționale a Agenției de Investiții și Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii..

Mai multe detalii aflați pe www.uipac.md

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

SkyUp

O nouă cursă Chișinău-Frankfurt. Compania aeriană propune prețuri de la 15 euro în prima zi de lansare

Compania aeriană SkyUp Airlines anunță lansarea unei noi curse directe între Chișinău și Frankfurt, care va fi operată începând cu 13 octombrie 2025. Zborurile vor fi efectuate de două ori pe săptămână, în zilele de luni și joi, potrivit unui comunicat al companiei.

În ziua lansării, 10 iulie, prețul biletelor pornește de la 15 euro.

De asemenea, SkyUp a anunțat că și-a extins programul regulat de zboruri spre Salonic, Grecia, pentru sezonul de iarnă. Începând din octombrie, compania va opera zboruri pe această rută de două ori pe săptămână: marți și sâmbăta.

„Suntem bucuroși să lansăm o nouă rută care leagă Chișinăul de Frankfurt pe Main. Aceasta este foarte relevantă pentru pasagerii noștri. În același timp, am decis să continuăm zborurile spre Salonic și iarna, răspunzând unei cereri stabile”, a declarat directorul SkyUp Airlines, Dmitro Seroukhov.

SkyUp Airlines este un operator aerian internațional cu origini ucrainene, activ încă din 2018. În 2023, compania a obținut certificatul de operator aerian maltez, permițându-i să opereze zboruri regulate în spațiul aerian european. Din aprilie 2025, SkyUp își extinde programul regulat de zboruri din Moldova, România și Polonia, conectând direct mai multe orașe europene importante.

Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei aeriene, SkyUp Airlines operează zboruri către mai mult de 200 de aeroporturi pe mai mult de 600 de rute. Flota SkyUp este compusă din 8 aeronave Boeing 737-800 și 2 aeronave Boeing 737-700. Vârsta medie a aeronavelor este de 14 ani.

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

A început instalarea cablurilor electrice pe Linia Vulcănești–Chișinău: „Coloana vertebrală a securității energetice”

Pe Linia electrică Vulcănești – Chișinău au început lucrările de instalare a conductoarelor, în apropierea localității Congaz. Ministerul Energiei anunță că, în același timp, continuă și lucrările de construcție a liniei electrice de 400 kV.

Potrivit datelor prezentate de Minister, în ultimele trei săptămâni, doar în raionul Cimișlia au fost betonate 112 fundații din totalul de 117 prevăzute pentru această zonă. Trei dintre acestea au fost finalizate recent.

Tot în raionul Cimișlia, au fost deja asamblați 55 de piloni, dintre care 41 doar în ultimele trei săptămâni. În luna iulie, 25 de piloni au fost deja instalați pe traseul liniei electrice.

„Acest proiect strategic este o investiție esențială în independența și securitatea energetică a Republicii Moldova, parte a efortului de creștere a gradului de interconectare cu rețeaua europeană ENTSO-E. Linia de 400 kV Vulcănești–Chișinău este coloana vertebrală a securității noastre energetice. Avansarea lucrărilor în teren, în pofida temperaturilor ridicate arată seriozitatea și angajamentul echipelor implicate demonstrează că Moldova poate”, a declarat ministrul Dorin Junghietu.

Linia Electrică Aeriană va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de piloni și 1500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru prin intersectarea a opt raioane și 35 de localități. În funcție de regimul sistemului electroenergetic, linia va putea acoperi peste 50 la sută din consumul de energie în perioada de consum maxim.

Proiectul este finanțat de Banca Mondială. Valoarea este de 61 de milioane de euro, dintre care în jur de 27 de milioane sunt destinate pentru construcția liniei Vulcănești-Chișinău.

(VIDEO) Guțul, mulțumită de încrederea lui Șor/Ceban „tulbură apele” în România/Vot prin poștă și în Rusia?

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Interdicția pentru Ceban: „abuz” sau „conservă a Kremlinului”?
— Deputați afiliați lui Șor: vot prin poștă pentru toți sau pentru nimeni
— Guțul acceptă propunerea lui Șor de a participa la parlamentare
— De la „0” la „9”: cum apreciază oamenii activitatea Parlamentului
— Dumitru Alaiba, numit membru al Consiliului de Supraveghere al BNM
— Grosu susține că Șor ar putea fi tras la răspundere pentru trădare de patrie
— PAS, despre interdicția impusă lui Ion Ceban: „Аcțiunile tale au consecințe”
— Pedepse mai dure pentru cei care intimidează sau distrug tehnica jurnaliștilor
— SUA introduc taxe vamale de 25% pentru mărfurile din Moldova
— Atac masiv asupra Kievului: morți, răniți și blocuri în flăcări
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: