Papa Francisc a propus zi de rugăciune pentru pace, dar Mitropolia Moldovei de ce tace? Nantoi, scrisoare deschisă către ÎPS Vladimir
Full Article 2 minutes read

Papa Francisc a propus zi de rugăciune pentru pace, dar Mitropolia Moldovei de ce tace? Nantoi, scrisoare deschisă către ÎPS Vladimir

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a adresat o scrisoare deschisă Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir prin care îi solicită să se expună cu privire la situația tensionată din Ucraina. Nantoi a făcut trimitere la apelul Papei Francisc, prin care a propus că 26 ianuarie să fie ziua rugăciunilor de pace pentru oprirea crizei din Ucraina.

„Care este poziția Mitropoliei Moldovei în legătură cu criza din jurul Ucrainei, în legătură cu riscul iminent de declanșare a unui conflict armat de proporții cu multiple jertfe umane în țara vecină, care ar putea să ne afecteze colateral”, a spus deputatul.

De asemenea, Nantoi s-a arătat nedumerit de atitudinea Mitropoliei față de activitatea arhiepiscopului Sava Volcov din stânga Nistrului, pe care o consideră „antistatală”.

„Eu nu înțeleg de ce Mitropolia Moldovei tolerează ani de zile activitățile antistatale ale Arhiepiscopului de Tiraspol și Dubăsari Sava Volcov, care este și membrul sinodului bisericii ortodoxe din R. Moldova, deoarece clerul din stânga Nistrului stă la cheremul regimului din stânga Nistrului, care sfidează nu doar Constituția, dar si drepturile fundamentale ale omului”, afirmă Oazu Nantoi.

Parlamentarul îl acuză pe arhiepiscop, că în anul 2017 a semnat cu așa-zisul ministru al Apărării din Transnistria, un acord de colaborare care prevede, inclusiv, educația militarilor din trupele paramilitare ale aceluiași regim.

„Singura menire a acestor trupe paramilitare este apărarea regimului din stânga Nistrului și că educația patriotică presupune că persoanele înrolate în aceste unități, în caz de primire a ordinului, să tragă cu sânge rece în cetățenii R. Moldova”, a declarat Nantoi.

Pe final, deputatul PAS a îndemnat Mitropolia Moldovei să vină cu un apel către cetățeni la unitate și solidaritate în baza valorilor creștine și să demonstreze că „nu este o extensiune ideologică a Bisericii Ortodoxe Ruse”.

Mitropolia nu a venit deocamdată cu o reacție la adresarea Deputatului.

Precizăm că Papa Francisc a spus duminică, 23 ianuarie 2022, că urmărește cu îngrijorare evoluția crizei din Ucraina și a cerut credincioșilor să participe miercuri, 26 ianuarie a.c., la o Zi de Rugăciune pentru Pace. „Cine urmărește atingerea scopurilor proprii în dauna celorlalți își disprețuiește vocația de om”, a remarcat pontiful.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: