ombudsman.md

Parlamentul dă start concursului pentru funcția de Avocat al Poporului

Astăzi, 24 august, demarează concursul pentru funcția de Avocat al Poporului. Persoanele interesate pot depune dosarele la concurs până pe 15 septembrie (inclusiv).

Potrivit Regulamentului, participanții la concurs trebuie să întrunească următoarele condiții:

a) este cetățean al Republicii Moldova;

b) nu este supus unei măsuri de ocrotire judiciară sub forma tutelei;

c)  deține diplomă de licență sau echivalentul acesteia;

d) are o vechime în muncă de cel puțin 10 ani și o activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului;

e) se bucură de o reputație ireproșabilă;

f) cunoaște limba de stat;

g) nu are în ultimii 5 ani, în cazierul privind integritatea profesională, înscrieri cu privire la rezultatul negativ al testului de integritate profesională pentru încălcarea obligației de a nu admite manifestări de corupție;

h) nu are antecedente penale, inclusiv stinse, pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni sau a fost absolvit de răspundere penală printr-un act de amnistie sau de grațiere;

i)  nu a fost concediat sau eliberat din funcție din motive imputabile;

j)  nu are interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce derivă dintr-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate.

Dosarele pot fi depuse personal de către candidați, dar și prin poștă (inclusiv electronică). Dosarul de participare la concurs trebuie să conțină următoarele acte (inclusiv cu titlu confirmativ):

După depunerea dosarelor, Comisia specială se va întruni într-o ședință închisă și va decide asupra admisibilității candidaților la proba interviului. Doi dintre candidații care au obținut cel mai mare punctaj la cea de-a doua etapă a concursului, vor fi prezentați Parlamentului. Candidatul care a obținut votul majorității deputaților aleși, va fi numit în funcția de Avocat al Poporului.

În 4 februarie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărîrea nr. 4 privind încetarea mandatului Avocatului Poporului înainte de termen. Funcția a devenit vacantă în urma decesului lui Mihail Cotorobai.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Calea Ferată din Moldova

UE alocă 3,5 milioane de euro pentru calea ferată din Moldova. Conexiunea cu România va fi reabilitată

Uniunea Europeană investește 2,8 miliarde de euro în 94 de proiecte de transport destinate să sprijine mobilitatea durabilă și conectivitatea pe întreg continentul european, inclusiv în Republica Moldova. Țara noastră va beneficia de un grant în valoare de 3,5 milioane de euro pentru modernizarea conexiunii feroviare dintre Iași (România) și Ungheni (Moldova), care prevede reabilitarea unei linii duble și a unei linii simple. Potrivit Delegației UE la Chișinău, acest proiect va contribui la fluidizarea transportului transfrontalier și va consolida integrarea Republicii Moldova în rețeaua europeană de transport.

Printre cele 94 de proiecte care vor beneficia de fonduri europene se numără inițiative pentru dezvoltarea căilor ferate ecologice, modernizarea porturilor, digitalizarea rețelelor de transport și creșterea rezilienței infrastructurii.  

În Republica Moldova, Uniunea Europeană va sprijini adaptarea infrastructurii feroviare la standardele europene, inclusiv prin alinierea ecartamentului pentru a permite circulația neîntreruptă a trenurilor și pentru a facilita comerțul regional.  

Potrivit Delegației UE în Moldova, proiectul va reduce timpul de deplasare între Moldova și România și va crește considerabil capacitatea de transport feroviar transfrontalier: „Este, totodată, un moment de referință: prima electrificare a unei linii feroviare din Republica Moldova, care va elimina un important blocaj de infrastructură la graniță”.  

Proiectul face parte din Connecting Europe Facility (CEF) — programul emblematic al UE pentru investiții strategice în infrastructură în domeniile transportului, energiei și digitalizării. Din 2023, Moldova și Ucraina sunt asociate la acest program.  

„Inițiativa reflectă angajamentul ferm al Uniunii Europene de a sprijini integrarea Republicii Moldova în rețeaua europeană de transport, consolidând în același timp conectivitatea regională în cadrul coridorului de transport UE–Moldova–Ucraina”, precizează Delegația UE în țara noastră.    


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: