Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian susține că necesitatea modificării legislației, pentru ca șeful Centrului Național Anticorupție (CNA) să fie numit direct de către Parlament, fără desfășurarea unui concurs, vine din experiența competițiilor precedente, care au demonstrat un eșec. Acesta a precizat că deocamdată nu este luată în discuție eventualitatea numirii unui nou director al instituției.
„După părerea noastră și după experiența pe care am avut-o în trecut, am văzut că, în cadrul concursurilor, evaluările erau total subiective – în cel mai bun caz. În cel mai rău caz, avantajau candidați care nu erau foarte pregătiți. În virtutea faptului că Parlamentul Republicii Moldova, în special cel actual, are o legitimitate politică fără precedent, noi am decis că numirea de către Parlament va fi cea mai corectă pentru a avansa cât mai mult în reforma justiției pe care cu toții ne-o dorim. Va fi o colaborare și mai eficientă între tot ce înseamnă reforma justiției și acțiunile CNA. Totul se rezumă la legitimitatea politică pe care o are acest Parlament și la lupta cu corupția”, a argumentat Radu Marian.
Deputatul PAS a mai spus că, deocamdată, nu este vorba despre demiterea sau numirea unui șef nou la CNA.
Amintim că noul proiect de lege prevede abrogarea articolului privind selectarea candidatului la funcția de director al CNA prin concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic. În locul acestuia, se propune ca directorul CNA să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.
Inițiativa a fost inclusă în agenda ședinței extraordinare a Parlamentului din 13 august.
În prezent, director al Centrului Naţional Anticorupţie este Ruslan Flocea. Acesta este general-maior și a fost numit în funcție prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 104 din 31 iulie 2019, în urma votului majorităţii deputaţilor aleşi, pe un mandat de cinci ani.