Andrei Mardari / NewsMaker

PAS modifică, din nou, Legea Procuraturii. Stamate: Sper că pentru funcția de procuror general vor aplica și cetățeni din diaspora

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat proiectul de lege privind modificarea Legii Procuraturii. Anunțul a fost făcută de către deputata Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice din cadrul Legislativului, pe 10 noiembrie. Aceasta a menționat că scopul inițiativei este de a permite atât persoanelor din țară, cât și din diaspora, de a candida la funcția de procuror general și procurori-șefi ai Procuraturilor specializate.

„Am înregistrat proiectul de lege pentru modificarea legii procuraturii. Scopul acesteia este să permitem accesul la funcția de procuror general și procurori șefi ai procuraturilor specializate persoanelor care au obținut experiența necesară prescrisă de lege (fie în calitate de avocat, procuror sau judecator), atât în țară, cât și peste hotare. Astfel, sper că în momentul anunțării concursului pentru aceste funcții, vom avea cetățeni de-ai noștri care activează peste hotare, dar vor să contribuie la combaterea criminalității și corupției, și care au experiența necesară, să aplice la concurs”, a menționat ex-ministrul Justiției.

De asemenea, Olesea Stamate a anunțat că se propune instituirea unei comisii de preselecție pentru funcțiile de procurori șefi ai procuraturilor specializate, care deși nu va limita mandatul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), deci nu va lua decizia finală, va putea desfășura o evaluare calitativă a candidaților la concurs.

***

La începutul lunii septembrie, președinta țării Maia Sandu a promulgat modificările la Legea Procuraturii. Acestea vizează instituirea unui mecanism de evaluare a activităţii procurorului general prin crearea unei comisii de evaluare. În eventualitatea în care comisia de evaluare acordă calificativul „nesatisfăcător” activităţii procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor propune şefului statului eliberarea sa din funcţie. Printr-un proiect de lege, PAS a modificat şi componenţa CSP. Astfel, numărul membrilor CSP a fost redus de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, a procurorului UTA Găgăuzia şi a preşedintelui Uniunii Avocaţilor.

Procurorul general momentan suspendat din funcție Alexandr Stoianoglo a criticat dur inițiativa. În prezent, acesta este în arest la domiciliu și cercetat penal pentru patru capete de acuzare. Iar președinta țării Maia Sandu a solicitat inițierea evaluării activității sale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Brian Brown, activist conservator american, lăsat să intre în R. Moldova, după ce a fost oprit la frontieră: „Au spus că au greșit”

Activistul american Brian Brown, a anunțat astăzi, 28 iulie, că i s-a permis intrarea în Republica Moldova, după ce, cu o zi înainte, fusese oprit la frontieră din motiv că urma să participe la conferința conservatorilor, „Make Europe Great Again”, un eveniment despre care SIS susține că ar avea „organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor”.

El a făcut aceste precizări într-o postare pe rețeaua X, după care a apărut în intervenții video alături de liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care a catalogat acțiunile autorităților drept „intimidare”.

„Eram deja în avion și pregătit de decolare când Poliția de Frontieră a urcat la bord și m-a dat jos. Au spus că au greșit și mi-au aprobat intrarea”, a scris Brown pe rețeaua X.

Tododată, activistul a scris că mulțumește ambasadei SUA în Moldova pentru că „și-a făcut timp să-l ajute”.

Menționăm că Brian Brown este președinte al Organizației Naționale pentru Căsătorie și al Organizației Internaționale pentru Familie. 

Potrivit publicației Europa Liberă Moldova, activistul american a fost un oaspete frecvent al Chișinăului în timpul când președinte era socialistul Igor Dodon, care „se orienta tot mai pronunțat spre teme social-conservatoare”, în frunte cu combaterea a ceea ce el și alți conservatori numesc „mișcarea LGBT”.

Brown a fost oaspetele cel mai important al lui Dodon la Congresul Mondial al Familiilor– o manifestare conservatoare ținută la Chișinău în 2018.

***
Mai mulți politicieni din UE și SUA nu ar fi fost lăsați să intre în R. Moldova pentru a participa la conferința „Make Europe Great Again” (MEGA), preconizată în perioada 28–29 iulie. Printre aceștia se numără europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, care a fost declarat persona non grata și expulzat de autoritățile moldovene. Potrivit organizatorilor, motivul invocat de către autorități ar fi „amenințarea la adresa ordinii publice și a securității naționale”. 

Ulterior, și Brian Brown, activist suveranist din SUA a scris pe rețeaua X că i s-ar fi refuzat accesul în Republica Moldova.

Mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu explicații referitor la interdicția de intrare aplicată mai multor politicieni străini. Potrivit SIS, aceste persoane urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor.

„În baza informațiilor, unii participanți și organizatori au scopul de a promova o agendă extremistă, de subminare a integrității teritoriale și a democrației din Republica Moldova. De exemplu, unul din participanți este un promotor al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un susținător fidel al ocupației Rusiei în teritorii ce nu-i aparțin, cu utilizarea narațiunii ostile de „protejare a intereselor cetățenilor ruși asupriți”, referindu-se inclusiv la regiunea transnistreană”, se menționează în comunicatul SIS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: