Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat proiectul de lege privind modificarea Legii Procuraturii. Anunțul a fost făcută de către deputata Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice din cadrul Legislativului, pe 10 noiembrie. Aceasta a menționat că scopul inițiativei este de a permite atât persoanelor din țară, cât și din diaspora, de a candida la funcția de procuror general și procurori-șefi ai Procuraturilor specializate.
„Am înregistrat proiectul de lege pentru modificarea legii procuraturii. Scopul acesteia este să permitem accesul la funcția de procuror general și procurori șefi ai procuraturilor specializate persoanelor care au obținut experiența necesară prescrisă de lege (fie în calitate de avocat, procuror sau judecator), atât în țară, cât și peste hotare. Astfel, sper că în momentul anunțării concursului pentru aceste funcții, vom avea cetățeni de-ai noștri care activează peste hotare, dar vor să contribuie la combaterea criminalității și corupției, și care au experiența necesară, să aplice la concurs”, a menționat ex-ministrul Justiției.
De asemenea, Olesea Stamate a anunțat că se propune instituirea unei comisii de preselecție pentru funcțiile de procurori șefi ai procuraturilor specializate, care deși nu va limita mandatul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), deci nu va lua decizia finală, va putea desfășura o evaluare calitativă a candidaților la concurs.
***
La începutul lunii septembrie, președinta țării Maia Sandu a promulgat modificările la Legea Procuraturii. Acestea vizează instituirea unui mecanism de evaluare a activităţii procurorului general prin crearea unei comisii de evaluare. În eventualitatea în care comisia de evaluare acordă calificativul „nesatisfăcător” activităţii procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor propune şefului statului eliberarea sa din funcţie. Printr-un proiect de lege, PAS a modificat şi componenţa CSP. Astfel, numărul membrilor CSP a fost redus de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, a procurorului UTA Găgăuzia şi a preşedintelui Uniunii Avocaţilor.
Procurorul general momentan suspendat din funcție Alexandr Stoianoglo a criticat dur inițiativa. În prezent, acesta este în arest la domiciliu și cercetat penal pentru patru capete de acuzare. Iar președinta țării Maia Sandu a solicitat inițierea evaluării activității sale.