UPDATE 13 partide au semnat pactul „Pentru Europa”: cine a reprezentat guvernarea și care formațiune a lipsit de la eveniment 
Full Article 5 minutes read

UPDATE 13 partide au semnat pactul „Pentru Europa”: cine a reprezentat guvernarea și care formațiune a lipsit de la eveniment 

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și alte 11 formațiuni politice au semnat pactul „Pentru Europa”, pe 26 mai, în timpul unui eveniment solemn desfășurat la Muzeul Național de Istorie din Chișinău. Deși s-a anunțat că pactul a fost semnat în total de 13 partide, și-au depus semnătura în timpul evenimentului oficial 12 formațiuni. Au lipsit de la ceremonie reprezentanții Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), condus de Vlad Filat. 

UPDATE (19:40) Contactat de NM, președintele Platformei DA Dinu Plîngău a precizat că „PLDM a parafat” pactul, deși niciun reprezentant al formațiunii nu a venit la eveniment.

„Ne-au anunțat că vor semna încă o dată după eveniment”, a precizat Plîngău.

Totodată, „Pactul pentru Europa” a fost semnat de către reprezentanta AUR Moldova, Veronica Pascal.

Știre inițială

Pe 26 mai a avut o ceremonie oficială unde reprezentanții Ligii Orașelor și Comunelor, Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Social Democrat European, Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidului Național Liberal, Partidului Verde Ecologist din Moldova, Partidului Puterea Oamenilor, Partidului Voința Poporului, Partidului Mișcarea Alternativă Națională, Platformei Demnitate și Adevăr și Partidului Schimbării au semnat pactul „Pentru Europa”.

Co-președintele Ligii Orașelor și Comunelor Alexandru Bujorean a spus că „această zi va fi reamintită peste ani ca o zi a unității”. „Suntem foarte diferiți ca și partide politice. (…) Faptul că ne-am convocat în această sală dă dovadă de înțelepciune și maturitate politică”, a menționat Bujorean.

Deputatul neafiliat Gaik Vartanean, membru al biroului politic al Partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN), a declarat că „acest pact semnat nu înseamnă din partea MAN susținerea a unui partid, a unui candidat, dar este pentru o idee națională de integrare europeană la care avem foarte mult de lucrat”.

Din partea PAS a venit să semneze pactul secretarul general al formațiunii Artur Mija. „Pentru noi aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv de țară, care ne va ajuta să livrăm pace și bunăstare pentru cetățeni și mediul de afaceri. (…) Semnarea acestui pact este un eveniment important, dar este mult mai important să acționăm, să promovăm aderarea europeană, să explicăm oamenilor procesul de aderare și beneficiile individuale ale fiecărui cetățean. PAS semnează astăzi pactul „Pentru Europa” și ne exprimăm convingerea că acest eveniment este doar primul dintr-o serie de acțiuni consecvente, dezinteresate de a oferi cetățenilor Republicii Moldova o viață mai bună aici, acasă, în Moldova europeană”, a comunicat Mija.

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr Dinu Plîngău a spus că „este unul din puținele momente când clasa politică de la Chișinău se unește pentru ceva și nu împotriva cuiva”.

Din partea Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, pactul a fost semnat de către președintele Igor Munteanu, din partea Partidului Schimbării de către liderul Ștefan Gligor, de la Partidul Social Democrat European a venit Ion Sula, de la Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei – vicepreședintele Fadei Nagacevschi, de la Partidul Național Liberal – liderul Mihai Severovan, de la Partidul Verde Ecologist din Moldova – vicepreședintele Anatolie Prohnițchi, de la Partidul Puterea Oamenilor – liderul Ruslan Codreanu și de la Partidul Voința Poporului – liderul Ștefan Urâtu.

Semnatarii pactului „Pentru Europa” își asumă „angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, obligația „de a promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională în jurul obiectivului strategic de integrare europeană, punând interesul public deasupra intereselor personale, de grup și de partid”, „condamnarea războiului de agresiune și ocuparea cu forța a teritoriilor unor state suverane și independente”.

La evenimentul solemn au fost prezenți ambasadorul României în Republica Moldova Cristian-Leon Țurcanu și Marko Șevcenco. Menționăm, în martie curent, președinte Ucrainei Vladimir Zelenski l-a rechemat din post pe ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, Marko Șevcenko. S-a anunțat că ex-secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei Alexei Danilov va fi noul ambasador în Republica Moldova.

Pactul „Pentru Europa” a fost formulat de blocul „Împreună” – din care fac parte Platforma Demnitate și Adevăr, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor. Pe 24 mai, blocul anunța că pactul va fi semnat de către 13 partide printre care PAS, PLDM și MAN. Detalii AICI.

***

Amintim, în decembrie 2023, Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării au anunțat despre formarea unei coaliții de dreapta în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare.  În februarie 2024, Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, condus de fostul deputat al Platformei DA Igor Munteanu, a aderat la cele 3 partide. Pe 14 aprilie 2024, cele patru partide au declarat că vor merge cu o singură denumire și au anunțat despre formarea blocului „Împreună”. Partidele au anunțat și despre un pact „Pentru Europa” – un document ce va fi propus spre semnare inclusiv partidelor politice. Precizăm, la evenimentul de lansare a blocului „Împreună” au fost prezenți inclusiv foștii deputați Alexandr Slusari și Octavian Țîcu. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: