Patru bancheri moldoveni, sancționați cu amenzi de 1,5 mln lei de către Banca Națională
Full Article 3 minutes read

Patru bancheri moldoveni, sancționați cu amenzi de 1,5 mln lei de către Banca Națională

Patru membri ai Consiliului Comerţbank au fost sancţionaţi de Banca Naţională a Moldovei (BNM) cu amenzi totale de peste 1,5 milioane de lei la finalul anului trecut. Comitetului executiv al BNM a luat hotărârea pe 3 noiembrie 2023, în urma încălcărilor constatate în cadrul unui control efectuat de autoritatea bancară, scrie Mold-street.com.

Sancţiuni pentru nerespectarea legislaţiei

Potrivit Băncii Naţionale, aceste încălcări se referă la „nerespectarea de către bancă a prevederilor legislației în vigoare și a actelor normative interne aferente remunerării variabile a angajaților băncii și organizării ședințelor organului de conducere”.

În urma deciziei BNM au fost aplicate următoarele amenzi:

  • Petr Skovorodko, preşedintele Consiliului Comerţbank, dar şi vicepreşedinte al Alef-Bank din Rusia, a fost sancţionat cu o amendă de 697.228,3 lei;
  • Ludmila Cobzari, membră a Consiliului Comerţbank şi decană la Facultatea „Finanțe” a Academiei de Studii Economice din Moldova – cu amendă în sumă de 348.614,2 lei;
  • Angela Belobrov, membră a Consiliului Comerţbank şi şefă a Departamentului licențiere și înregistrare a unităților de drept la Agenția servicii Publice – cu amendă de 348.614,2 lei;
  • Angela David, membră a Consiliului Comerţbank şi consultant independent NIRAS Sweden AB Stockholm – cu amendă de 174.307,1 lei.

Banca Naţională precizează că Comerţbank „activează în regim normal și prestează toate serviciile propuse, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontare”.

Menționăm că hotărârea BNM a fost contestată de membrii Consiliului Comerţbank la Comitetul executiv al Băncii Naționale, fiind depuse cereri prealabile în vederea anulării acesteia.

Prin hotărârea Comitetului executiv al BNM nr. 268 din 20.12.2023 cererile prealabile au fost respinse”, precizează autoritatea bancară. În 2022, pe numele a trei din cei patru membri ai Consiliului Comerțbank au fost emise avertismente scrise din partea BNM.

Reacţia administraţiei Comerţbank: „Hotărârea BNM este neîntemeiată”

Într-un răspuns pentru sursa citată, Comerţbank și membrii Consiliului apreciază hotărârea BNM ca una neîntemeiată.

Atât în perioada controlului, cât și a examinării rezultatelor lui, BC Comertbank SA și membrii Consiliului și-au exprimat dezacordul cu constatările BNM, pe care le apreciază ca nefondate. Obiecțiile BC Comerțbank SA și ale membrilor Consiliului au fost respinse de BNM nemotivat”, a afirmat administraţia instituţiei financiare.

Totodată, Comerţbank a precizat că „banca și membrii Consiliului au obiectat contra rezultatelor controlului, au contestat în ordinea contenciosului administrativ hotărârea BNM”.

La moment este înaintată în instanță cerere de chemare în judecată în anularea actului administrativ”, a adăugat Comerţbank.

Potrivit administraţiei instituţiei financiare, „rezultatul controlului și sancțiunile aplicate nu afectează activitatea și stabilitatea financiară a băncii. Activitatea băncii se desfășoară în regim ordinar”.

Comerţbank mai precizează că, în rezultatul controlului realizat de BNM, banca va elabora un plan de măsuri.

Comerțbank este singura bancă din Moldova afiliată unor oameni de afaceri ruși şi este controlată prin intermediul firmei ACF Corporate Finance Consulting AG din Austria (Vitaly Razdobarin din Marea Britanie și Miry Budagov din Israel). Banca deţine o cotă de 1,5% din activele sectorului bancar (locul 10) şi a finalizat 11 luni ale anului 2023 cu un profit de 14 milioane lei.

Anul trecut, alte trei instituţii bancare din Moldova (EnergbankFincombank şi Maib), dar şi conducerea Eximbank s-au ales cu sancţiuni de la Banca Naţională sub formă de avertismente scrise pentru diverse încălcări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: