Percheziții la AIPA și Federația Națională a Fermierilor. Sunt vizați mai mulți șefi și agenți economici
Full Article 2 minutes read

Percheziții la AIPA și Federația Națională a Fermierilor. Sunt vizați mai mulți șefi și agenți economici

Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție desfășoară percheziții la sediile Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), ai Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM) și la domiciliile unor șefi de subdiviziuni ai instituțiilor, dar și la un șir de companii cu sediile în mai multe localități din centrul, sudul și nordul țării. Anunțul a fost făcut în dimineața de 28 mai.

Într-un comunicat de presă, CNA precizează că acțiunile de urmărire penală vizează o schemă de corupție din care fac parte funcționari de rang înalt ai Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), ai Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM) și mai mulți agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniul agricol.

Faptele ilicite, de care sunt suspectați funcționarii AIPA și complicii lor, se referă la fraudarea procesului de acordare a subvențiilor în agricultură, prin favorizarea unor companii, cu care s-ar afla în conflict de interese, precum și pretinderea unor sume de 10% din fondurile acordate altor agenți economici.

Potrivit probelor acumulate, subvențiile, acordate în mod netransparent și cu abateri grave de la legislația în vigoare, proveneau din fondurile de asistență financiară a partenerilor externi, inclusiv de la Banca Mondială, dar și din bugetul de stat. Perioada examinată de procurori și anchetatorii CNA este 2019-2021, iar fondurile atrase de AIPA pentru acordarea de subvenții, în acest interval, depășește 100 de milioane de lei – bani veniți doar din asistența externă.

Toate acțiunile sunt autorizate de instanța de judecată.

UPDATE Mai multe detalii despre rezultatele perchezițiilor AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: