Perciun, despre clasa a X-a din Văsieni: Noi nu vom cheltui bani din bugetul de stat
Full Article 3 minutes read

Perciun, despre clasa a X-a din Văsieni: Noi nu vom cheltui bani din bugetul de stat

Ministrul Educației Dan Perciun susține că atât timp cât la Văsieni va funcționa o clasă de a X-a, cheltuielile vor fi acoperite de Consiliul raional Ialoveni din resursele proprii. Potrivit oficialului, Ministerul Educației nu va cheltui bani din bugetul de stat pentru această clasă. Guvernul ar putea prelua finanțarea doar dacă se va decide ca elevii din Văsieni, anul viitor, să meargă la studii la Ruseștii Noi. Acest lucru se poate întâmpla, potrivit lui Perciun, „dacă vor exista în primul rând părinți care vor vrea să meargă într-o altă instituție de învățământ unde calitatea studiilor este mai bună”. 

Oficialul de la educație a fost întrebat cum s-a ajuns la înțelegerea ca reprezentanții Consiliului raional Ialoveni să acopere cheltuielile pentru funcționarea clasei de a X-a la Văsieni.

În primul rând este de apreciat că lucrurile s-au rezolvat și copiii au reluat procesul educațional. Credem că asta este un lucru salutabil. În același timp, compromisul rezonabil care a fost identificat între Direcție și Consiliul raional și Minister este că costurile pentru această clasă vor fi acoperite de către Consiliul Raional. Noi nu vom cheltui bani din bugetul de stat pentru această clasă, urmând Consiliul Raional să-și asume integral costurile de desfășurare a activităților pentru acei copii”, a precizat ministrul, pe 28 septembrie în timpul unor declarații de presă.

Totodată, el a spus în ce condiții Ministerul Educației ar putea prelua finanțarea de la bugetul de stat.

În măsura în care anul viitor ei vor dori să meargă totuși la Ruseștii Noi, atunci noi vom prelua finanțarea de la bugetul de stat. Atât timp lucrul acesta nu se va întâmpla, clasa va fi finanțată de către Consiliul raional”, a comunicat oficialul.

Întrebat dacă anul viitor ar putea fi aceeași situație la instituția din Văsieni, soldate cu greve și proteste, Perciun a declarat: „Depinde de ce vor ei să facă, dacă vor să păstreze clasa o să finanțeze ei [Consiliul raional]. Dacă vor exista în primul rând părinți care vor vrea să meargă într-o altă instituție de învățământ unde calitatea studiilor este mai bună, unde există asigurare pe deplin cu cadrele didactice, unde condițiile de studiu sunt mai bune, lucrul acesta se va întâmpla pentru că nimeni nu poate îngrădi dreptul părintelui de a alege o școală mai bună pentru copilul său”, a conchis Perciun.

***

Autoritățile intenționau să renunțe la formarea unei clase de a X-a în satul Văsieni, din motiv că sunt puțini copii. Într-un final, la recomandarea Ministerului Educației, au dispus ca elevii să meargă la liceul din satul natal. După aproximativ trei săptămâni de studii s-a decis totuși desființarea clasei de-a X-a din satul Văsieni. Nemulțumiți de decizie, profesorii au decis să protesteze, dar și să sisteze procesul educațional. Totodată, profesorii din Văsieni au anunța că vor demisiona dacă tinerii nu vor fi reintroduși în rețeaua școlară a instituției.

Pe 27 septembrie, ministrul Educației Dan Perciun a declarat că elevii de la liceul din satul Văsieni, raionul Ialoveni, se întorc pe 28 septembrie în bănci și că instituția își reia activitatea după ce pe 25 septembrie a intrat în grevă. Potrivit oficialului, toate cheltuielile pentru funcționarea singurei clase de a X-a vor fi suportate de Consiliul raional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: