Tudor Mardei | NewsMaker

Perciun: Nicio școală auto din Moldova nu întrunește standardele de acreditare pentru categoria B

Condițiile de acreditare a școlilor auto din Moldova ar urma să fie înăsprite. Vor fi revizuite și condițiile de formare profesională a personalului didactic. Iar școlile auto care nu vor respecta noile reguli vor fi sancționate. Precizările au fost făcute de Ministerul Educației, după ce a constatat că rata de promovare a examenelor pentru permisele auto „este foarte mică” și că „nicio școală auto din țara noastră nu întrunește standardele de acreditare pentru pregătirea conducătorilor auto la categoria B”. 

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că a analizat, în premieră, calitatea serviciilor prestate de școlile auto din Republica Moldova. Evaluarea s-a făcut prin prisma ratei de promovabilitate a examenelor pentru permisele auto.

Reieșind din datele analizei, nicio școală auto din țara noastră nu întrunește standardele de acreditare pentru pregătirea conducătorilor auto la categoria B”, a constatat Ministerul.

Potrivit Ministerului, rata medie de promovare din prima încercare a probei teoretice trebuie să fie de cel puțin 50% la proba teoretică și 30% – la proba practică.

În realitate, în cazul unor instituții aceste rate nu depășesc nici 10%, situația fiind mai problematică în cazul probei practice”, a comunicat instituția.

Ministrul Educației Dan Perciun a declarat că „atunci când rata de promovabilitate este foarte mică, asta vorbește despre probleme în procesul de instruire”.

Rezultatele analizei sunt destul de îngrijorătoare și sunt un punct de pornire pentru minister de a întreprinde anumite măsuri, alături de Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, pentru a revizui și a înăspri condițiile de acreditare, dar și pentru a avea, în egală măsură, mecanisme de intervenție în cazul acelor școli auto unde rata de promovabilitate este extrem de mică, ceea ce indică, din punctul nostru de vedere, anumite riscuri de fraudă sistemică”, a menționat Perciun.

Potrivit secretarului de stat la Ministerul Educației și Cercetării, Galinei Rusu, analiza include perioada 1 ianuarie 2023 – 1 aprilie 2024.

În cele 15 luni, în școlile auto la Agenția Servicii Publice pentru susținerea examenului de obținere a permisului s-au înscris 44 051 de candidați, dintre care au susținut proba teoretică din prima încercare doar 23 921, iar proba practică doar 6 909 candidați, ceea ce reprezintă doar 23% din numărul total de participanți”, a precizat Rusu.

În prezent, a raportat Ministerul Educației, în școlile auto din Moldova sunt înscrise la studii 23 121 persoane, majoritatea cărora – 18 538 își doresc să obțină permis de categoria B.

Pentru a asigura calitatea serviciilor prestate de școlile auto, Ministerul Educației și Cercetării propune revizuirea condițiilor de acreditare a școlilor auto, dar și a condițiilor de formare profesională a personalului didactic din școlile auto. În perioada următoare vor fi revizuite materialele instructive pentru unitățile de formare profesională a conducătorilor de vehicule. În același timp, vor fi revizuite condițiile de evaluare din cadrul Agenției Servicii Publice, iar școlile auto care nu respectă cadrul normativ vor fi sancționate”, a anunțat Ministerul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Vodă, după protestele lui Dodon și Vlah de la Guvern și Ministerul Agriculturii: „Instrucțiuni executate din exterior”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a venit cu o reacție după protestele organizate pe 23 iulie de partidele conduse de Igor Dodon și Irina Vlah la sediile Executivului și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Acesta a menționat că manifestațiile nu ar fi despre vreo revendicare legitimă, ci ar fi acțiuni „electorale”. El a menționat că organizarea protestelor a fost dictată din exterior, subliniind totodată orientarea pro-rusă a formațiunilor.

Partidele pro-ruse au organizat astăzi două proteste în fața unor instituții ale statului – inclusiv Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Nu este vorba despre o revendicare legitimă, ci despre un protest electoral bazat pe minciună și manipulare, menit să fure voturi de la oameni care nu au fost corect informați”, a scris Daniel Vodă pe canalul său de Telegram.

Acesta a menționat că, în ultimii doi ani, Guvernul a investit peste 6 miliarde de lei în domeniul agriculturii și că „toate” atribuțiile asumate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt plătite la timp.

Totodată, Vodă a spus că în domeniul energetic s-au făcut progrese care „nu au mai fost realizate în ultimele trei decenii”. Potrivit lui, se lucrează la creșterea eficienței energetice și la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova, iar țare este, astăzi, asigurată cu resurse energetice din surse diverse.

Adevărul este că aceste proteste „spontane” în fața instituțiilor statului nu sunt altceva decât instrucțiuni executate din exterior. Nu au nimic de-a face cu interesul cetățenilor sau cu performanța Guvernului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Amintim că, pe 23 iulie, PSRM a organizat un protest în fața Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Manifestanții, în frunte cu liderul socialiștilor, Igor Dodon, au acuzat conducerea instituției că ar fi promovat politici care au „distrus sistemic sectorul agricol”. Nu au lipsit nici promisiunile electorale. Dodon a declarat că situația din sectorul agricol se va îmbunătăți odată cu formarea unei „noi guvernări” după alegerile parlamentare din toamnă.

În aceiași zi, Partidul Republican „Inima Moldovei” a protestat la Guvern față de situația din sectorul energetic. Participanții, alături de președinta PRIM, Irina Vlah, au înaintat mai multe solicitări, printre care anularea „tarifului exagerat” la gaz și începerea negocierilor cu concernul rus Gazprom pentru a obține „gaze ieftine”. Asta deși, în 2022, compania a majorat semnificativ prețul gazului livrat țării noastre – ceea ce, ulterior, a servit drept factor pentru diversificarea surselor de aprovizionare.

Pe 22 iulie, Igor Dodon și Irina Vlah, alături de liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, și președintele Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, au anunțat că intenționează să creeze un bloc electoral, în vederea participării la alegerile parlamentare. Dodon a declarat că cele patru formațiuni sunt unite de poziții comune, printre care suveranismul și dorința de a restabili relațiile cu Federația Rusă, care de mai bine de 3 ani își continuă invazia la scară largă din Ucraina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: