Persoanele care au revenit de peste hotare vor putea beneficia de ajutor de șomaj pe durata stării de urgență. Cum poate fi obținut
Full Article 2 minutes read

Persoanele care au revenit de peste hotare vor putea beneficia de ajutor de șomaj pe durata stării de urgență. Cum poate fi obținut

Persoanele care au revenit de peste hotare vor putea beneficia de dreptul la ajutor de șomaj, „indiferent de faptul dacă au realizat sau nu stagiul de cotizare pe teritoriul Republici Moldova”. Despre acest lucru a anunțat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferințe de presă.

„Totodată, dreptul la ajutorul de șomaj se acordă inclusiv persoanelor care sunt pe teritoriul Republicii Moldova de mai mult timp, dar care la fel nu au un loc de muncă, indiferent de acel stagiu de muncă care l-au realizat pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Dumbrăveanu.

„Dreptul la ajutorul de șomaj se stabilește în baza cererii care este depusă la subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și este determinată în cuantum de 2 775 de lei. Această sumă reprezintă echivalentul salariului minim garantat în sectorul real”, a mai spus Dumbrăveanu.

De asemenea, aceasta a informat că șomerilor care deja beneficiază de ajutor de șomaj în cuantum mai mic decât suma de 2775 de lei, li se compensează din oficiu diferența respectivă, fără necesitatea depunerii unei cereri suplimentare.

Totodată, șefa Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă a comunicat că pentru a beneficia de ajutor de şomaj, persoanele care nu au statut de şomer urmează să se înregistreze la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au domiciliul sau reşedinţa, pentru obţinerea statutului de şomer, conform legislaţiei în vigoare și solicitarea ajutorului de șomaj.

Cererea de solicitare a statutului de șomer și/sau a ajutorului de șomaj va fi însoțită de copiile buletinului de identitate, actelor care confirmă studiile și/sau calificarea deținută și o declarație pe propria răspundere, conform modelelor care pot fi descărcate aici.

Menționăm că scopul acestor prevederi constă în susținerea populației fără un loc de muncă în perioada stării de urgență. Ajutorul de șomaj se plătește lunar de către Casa Națională de Asigurări Sociale în baza informațiilor prezentate de către subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: