Unii șomeri ar putea rămâne fără poliță medicală gratuită. Proiectul Ministerului Muncii
Full Article 3 minutes read

Unii șomeri ar putea rămâne fără poliță medicală gratuită. Proiectul Ministerului Muncii

Statul ar putea să nu mai acorde poliță de asigurare medicală gratuită șomerilor care nu beneficiază de ajutor de șomaj. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a pregătit un proiect de hotărâre în acest sens.

Autoritățile constată o creștere a numărului șomerilor nemotivați de a se angaja în câmpul muncii sau trecerea lor în șomaj de lungă durată, fapt favorizat de oferirea poliței medicale de către Guvern tuturor persoanelor cu statut de șomer, scrie IPN.

Prin această inițiativă se propune revizuirea condițiilor acordării poliței de asigurare medicală de către stat șomerilor înregistrați la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin excluderea celor care nu beneficiază de ajutor de șomaj.

Astfel, polița de asigurare medicală va fi acordată doar șomerilor care au contribuit la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat și doar pe perioada de plată a ajutorului de șomaj.

De menționat că beneficiază de ajutor de şomaj doar persoanele care au rămas fără un loc de muncă şi întrunesc cumulativ următoarele condiții:

  • sunteţi înregistraţi la Subdiviziunile Teritoriale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în a cărei rază teritorială aveţi domiciliul sau reședința;
  • nu realizați venituri la momentul stabilirii ajutorului de şomaj;
  • ați activat şi ați realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de asigurări sociale de stat de cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării;
  • nu refuzați un loc de muncă corespunzător sau participați la măsurile active de ocupare a forței de muncă oferite de subdiviziunea teritorială conform planului individual de angajare a șomerului.

Încetarea plății ajutorului de șomaj are loc:

  • în cazul expirării perioadei stabilite de lege pentru acordarea ajutorului de șomaj;
  • în cazul pierderii statutului de şomer;
  • în cazul începerii concediului de maternitate;
  • în cazul restabilirii în funcţia deţinută, în temeiul hotărîrii definitive a instanţei de judecată;
  • în cazul constatării uneia dintre circumstanțele care nu ar fi permis acordarea ajutorului de şomaj;
  • în cazul nerespectării obligațiilor:

            –  să participe la interviuri cu angajatorii în legătură cu perspectivele de angajare, organizate  de subdiviziunea teritorială sau din propria iniţiativă;

            –  să participe la măsurile active de ocupare a forţei de muncă;

            – să accepte locul de muncă corespunzător.

  • în cazul încetării sau retragerii dreptului de şedere în Republica Moldova, încetării sau anulării statutului de apatrid sau a formei de protecţie, conform Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova;
  • în cazul încadrării în cîmpul muncii în mod individual, cu excepția angajării temporare, pînă la 3 luni;
  • în cazul constatării, în urma controlului de stat al activității de întreprinzător, că persoana realizează muncă nedeclarată;
  • în cazul decesului beneficiarului.

Șomerii care nu primesc ajutor de șomaj vor fi obligați să procure individual polița de asigurare medicală prin achitarea primei de asigurare în sumă fixă, valoarea căreia pentru anul curent constituie 12 636 lei.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pe parcursul anului 2022, au fost înregistrați 35 de mii de șomeri. Puțin peste 10% au constituit beneficiarii de ajutor de șomaj.

Proiectul de hotărâre a fost publicat pentru consultări publice, urmând să fie aprobat de Guvern.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: