Aproximativ 18.800 de cetățeni străini, inclusiv din Republica Moldova și România, dețineau, la sfârșitul lunii iunie, curent, active în valoare totală de 25,8 miliarde de ruble rusești sub formă de investiții pe piața de capital din Rusia. Investițiile au fost făcute prin intermediul brokerilor locali, scrie portalul Mold Street, cu referire la datele Băncii Centrale a Federației Ruse (CBR).
Potrivit sursei citate, deși numărul investitorilor străini a crescut cu peste 1.100 față de sfârșitul lunii martie 2022, valoarea activelor deținute de jucătorii străini de pe piața de capital din Rusia s-a redus cu aproape 35%.
La fel ca investitorii ruși, cetățenii străinii au fost loviți de prăbușirea bursei din Rusia și de deprecierea semnificativă a rublei rusești. Cei mai ghinioniști au fost 14 investitori din Macedonia de Nord, a căror poziție a ajuns a fi negativă cu peste un miliard de ruble rusești.
În prezent, un dolar are un curs oficial pe piața Rusiei de peste 60 de ruble, în timp ce la sfârșitul lunii iunie era de circa 53 de ruble, dar la începutul lunii martie era de peste 100 de ruble.
Datele Băncii Centrale a Rusiei arată că cei mai numeroși cetățeni străini care riscă să investească pe piața de capital rusească sunt din Belarus – 4.884, fiind în creștere cu 140 de persoane, față de situația de la finele lunii martie 2022.
Pe locul doi se află investitorii din Kazahstan – 2.720, iar pe trei cei din Uzbekistan – 2.328. Urmează Ucraina (2.029), Kârgâzstan (1.380) și Tadjikistan (1.119).
La mare distanță se află investitorii din Armenia cu 344, Germania – 318 și pe locul nouă sunt cei din Republica Moldova – 309 (în creștere cu patru persoane). Încheie top 10 Letonia cu 292 de cetățeni care au riscat să investească pe piața de capital din Rusia.
La valoarea investițiilor lideri sunt croații
După valoarea activelor deținute însă clasamentul arată total diferit, lider fiind Croația. Astfel, cei 34 de croați ce apar în datele Băncii Centrale din Rusia dețineau active de 4,43 miliarde de ruble, în timp ce 4.884 de belaruși – 2.65 miliarde.
Brokeri ruși citați de Frank Media consideră că cetățenii croați sunt de fapt ruși care au reușit să obțină pașapoarte „de aur”, dar vor să continue să investească pe piața rusă.
Printre lideri se numără și Kazahstan (4,04 miliarde de ruble), Insulele Feroe (cu peste două miliarde de active pentru 2 investitori), Italia (1,5 miliarde de ruble) și SUA (1,1 miliarde de ruble).
Datele Băncii Centrale a Rusiei relevă că valoarea activelor deținute de cei 309 moldoveni pe piața de capital din Rusia este aproape de 327 de milioane de ruble, în scădere cu peste o pătrime față de finele lunii martie 2022 (439,4 milioane de ruble).
Între investitori pe piața de capital a Rusiei se găsesc și șase români cu active de peste 102 milioane de ruble.
Experții ruși explică numărul mare de investitori din statele CSI pe piața de capital din Rusia prin faptul că aceasta este mai dezvoltată decât piețele din statele lor.
În plus, există un număr mare de companii promițătoare subevaluate în Rusia, explică Dmitri Lesnov, șeful departamentului de dezvoltare a serviciilor pentru clienți Finam, citat de Frank Media.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!