„Decizia de săptămâna trecută a Curții Constituționale a Republicii Moldova a creat un drum clar pentru ieșirea din criza instituțională prelungită”. Declarații în acest sens au fost făcute de Peter Stano, purtătorul de cuvânt principal pentru Afaceri externe și politică de securitate al Comisiei Europene, luni, 19 aprilie.
De asemenea, oficialul a spus că „UE se așteaptă ca toți actorii politici să respecte decizia Curții Constituționale”, iar „atacurile împotriva Curții și a diplomaților UE sunt inacceptabile, fiind o deviere de la nevoia de reforme reale”.
Moldova: Last week’s decision of the Constitutional Court paved a clear way out of the protracted institutional crisis. EU expects all political actors to respect it. Attacks against the Court & 🇪🇺 diplomats are unacceptable & a distraction from the need for real reforms.
— Peter Stano (@ExtSpoxEU) April 19, 2021
Menționăm că pe 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului. Doi judecători au avut opinii separate: Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Seara, într-o conferință de presă, președinta țării Maia Sandu a anunțat că alegerile parlamentare anticipate ar trebui să se desfășoare „cât mai curând posibil, ținând cont de starea de urgență” și că va semna „în curând” decretul de dizolvare a parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.
Câteva ore mai târziu, în cadrul unei emisiuni televizat, liderul PSRM a anunțat că va face tot posibilul pentru ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc „cât mai târziu” și nu în luna mai sau iunie.
Pe 18 aprilie, PSRM a cerut demisia Maiei Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. PSRM și-a exprimat „neîncrederea față de actuala componență a Curții Constituționale” și a cerut demisia judecătorilor Domnica Manole, Liuba Șova și Nicole Roșca.