Petiție online: „Cerem Ministerului Culturii să ofere statut de protecție Hotelului Național”
Full Article 3 minutes read

Petiție online: „Cerem Ministerului Culturii să ofere statut de protecție Hotelului Național”

Pe portalul change.org a fost inițiată o petiție adresată Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Autorii solicită ca Hotelului Național să-i fie atribuit statut de protecție.

Autorii inițiaitvei menționează că orașul Chișinău trebuie să se dezvolte durabil ținând cont în primul rând de patrimoniul construit de care dispune, inclusiv fondul arhitectural din perioada sovietică. Unul din obiectele arhitecturale din Chișinăul perioadei sovietice este și Hotelul Național.

„Edificiul ai cărui arhitecți sunt A. Gorbunţov şi V. Şalaghinov a fost construit în 1978 și a făcut parte din rețeaua hotelieră sovietică „Intourist” până în 1992. Este o clădire emblematică a orașului – atât din punct de vedere urban cât și arhitectural și poate fi integrată într-un concept de restaurare și valorificare. Astăzi cunoaștem că poate fi demolat în orice moment, iar în locul acestuia ar putea fi construit un complex multifuncțional: parcare subterană, complex comercial și apartamente”, au argumentat autorii.

Prin urmare, a fost inițiată o petiție: „Am decis împreună cu alte organizații de profil și activiști civici să elaborăm un demers prin care vom cere Ministerului Educației, Culturii și Cercetării inițierea procedurii de clasare a Hotelului Național și acordarea acestui obiect statut de protecție. Vă rugăm să ne susțineți în acest demers. Credem că orașul nostru trebuie să fie dezvoltat nu prin distrugere, ci prin valorificarea bunurilor existente”, au argumentat autorii inițiativei.

Până pe 26 iunie, ora 15:00, petiția a fost semnată de 76 de persoane.

***

Hotelul Național a intrat în atenția publică după ce, pe 15 iunie, viceprimarul capitalei Victor Chironda i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, să inițieze o anchetă de serviciu în privința Svetlanei Dogotaru, arhitectul-șef al municipiului Chișinău și șefa Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Acesta a acuzat-o de lipsă de profesionalism în contextul dezbaterilor privind demolarea Hotelului Național. Chironda susține că Dogotaru ar permite beneficiarului „să încalce procedurile de elaborare a documentației de urbanism și să inducă în eroare primarul și viceprimarii care trebuie să semneze actele permisive”.

De cealaltă parte, arhitectul-șef al capitalei a dat asigurări să toate neconformitățile din proiect se vor înlătura și că urmează expertize, „în caz de necesitate”. Mai mult, aceasta l-a acuzat pe Chironda de lipsă de profesionalism și a menționat că viceprimarul ar recurge la „manipularea opiniei publice” și ar ținti fotoliul de deputat.

Ulterior, în cadrul Primăriei Chișinău a fost creat un grup de lucru, format din angajați ai instituției, care are drept scop „elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu” a viceprimarului capitalei, Victor Chironda.

Pe 18 iunie, Chironda a anunțat că s-a adresat la Procuratura Generală în legătură cu inițierea unei anchete de serviciu în privința sa.

Trei zile mai târziu, pe 21 iunie, viceprimarul Victor Chironda, care între timp a fost privat de o parte dintre atribuții, a anunțat că autorizația de desființare a Hotelului Național totuși a fost emisă.

Mai multe detalii la acest subiect puteți citi în articolul „На месте гостиницы National устроили разборку. Что с этим не так, и при чем тут Шор, Платон и Плахотнюк”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: