Petiție pentru eliberarea lui Victor Pleșcanov, deținut într-o închisoare din Tiraspol. Promo-LEX: este într-o situație medicală gravă 
Full Article 3 minutes read

Petiție pentru eliberarea lui Victor Pleșcanov, deținut într-o închisoare din Tiraspol. Promo-LEX: este într-o situație medicală gravă 

Asociația Promo-LEX a inițiat o petiție pe online pentru eliberarea lui Victor Pleșcanov, deținut într-o închisoare din Tiraspol. Asociația a raportat că Pleșcanov, prima persoană condamnată anul trecut în regiunea transnistreană pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse în Ucraina, este într-o situație medicală gravă și a cerut doritorilor să semneze petiția. 

Asociația a îndemnat persoanele să semneze petiția „având în vedere situația medicală gravă a lui Victor Pleșcanov și detenția ilegală”.

În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului vă încurajăm să semnați petiția pentru eliberarea imediată și necondiționată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegală din stânga Nistrului. Victor Pleșcanov este prima persoană condamnată anul trecut în regiunea transnistreană pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse în Ucraina”, a comunicat Asociația pe 10 decembrie.

Reprezentanții Asociației au mai spus că recent soția lui Pleșcanov a raportat că „acesta a fost diagnosticat cu o problemă oncologică”.

Informația despre problemele grave de origine necunoscută la stomac au fost confirmate ulterior și de către Stepan Popovski, jurist din regiunea transnistreană, care a semnalizat și refuzul de comunicare și informare corespunzătoare din partea structurilor transnistrene, dar și atitudinea ostilă a acestora în raport cu Victor Pleșcanov din ultimele 2 săptămâni”, a menționat Asociația.

Până la publicarea materialului, petiția a fost semnată de 24 de persoane.

Potrivit Asociației Promo-LEX, Victor Pleșcanov este un activist civic din regiunea transnistreană, în vârstă de 58 de ani, care în ultimii ani a avut permanent un discurs și o poziție critică împotriva abuzurilor comise în regiunea transnistreană, iar odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, acesta a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană.

Pe 10 iunie 2022, Pleșcanov a fost privat de libertate contravențional pentru 5 zile pentru „huliganism”. Motivul a fost că, în timp ce se afla într-un magazin de țesături din orașul Tiraspol, el a spus că va atârna steagul Ucrainei pe balcon și ar fi insultat așa-numitul minister al securității de stat de la Tiraspol. Menționăm că Pleșcanov a scris pe Facebook „Slava Ucrainei! Moarte RMN („Republica Moldovenească Nistreană”, nota redacției). Potrivit sursei, la 15 iunie, Pleșcanov nu a mai fost eliberat din detenție iar soția acestuia a aflat ulterior că în privința lui a fost aplicată o altă măsură – „arestul preventiv”, care ulterior a fost prelungit.

În septembrie 2022, așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a condamnat pe Victor Pleșcanov la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”.

Recent, Chișinăul a venit cu o reacție cu privire la starea de sănătate a lui Victor Pleșcanov. Biroul politici de reintegrare a declarat că „fărădelegile la care este supus și condițiile inumane de detenție au provocat deteriorarea sănătății lui Victor Pleșcanov”: „Mediatorii și observatorii procesului de negocieri, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, inclusiv Misiunea OSCE în Moldova și Comitetul Internațional al Crucii Roșii, au fost sesizați pentru a influența Tiraspolul să-l pună în libertate pe Victor Pleșcanov, dar și pentru a interveni operativ cu sprijinul necesar în vederea asigurării accesului medicilor calificați independenți pentru evaluarea stării de sănătate a persoanei vizate și acordării asistenței medicale corespunzătoare”. Biroul a precizat că va monitoriza în continuare cazul lui Victor Pleșcanov.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: