Planuri de producție în creștere la rafinăria Petromidia Năvodari (Rompetrol)
Full Article 4 minutes read

Planuri de producție în creștere la rafinăria Petromidia Năvodari (Rompetrol)

Rafinaria Petromidia Navodari, parte a Grupului KMG International alaturi de Rompetrol Moldova, intenționează să proceseze in acest an un volum în creștere de materii prime – 5, 66 milioane de tone. Astfel, producția din cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai importante din regiune, ar înregistra majorari semnificative la carburanti obtinuti, de pana la un nivel de 1, 2 milioane de tone pentru benzine si 2,7 milioane de tone pentru motorine.

Din totalul de benzină obținută, aproximativ 880 de mii de tone ar urma să fie exportată de compania românească in special in regiunea Marii Negre, catre subsidiarele Grupului din republica Moldova, Georgia si Bulgaria, dar si catre alti parteneri comerciali. De asemenea, la export sunt prevăzute și circa 778 de mii de tone de motorină, care vor ajunge pe piețele regionale.

Din punct de vedere operațional, rafinăria Petromidia, cel mai important activ al Grupului KMG International, are un plan de producție superior celui din 2021, când unitatea din România a procesat 4,6 milioane de tone de materii prime.

Totodată, Rompetrol Rafinare, companie listată la Bursa de Valori București, a prezentat și planul de investiții estimat pentru 2022, cu un total de 75 de milioane de dolari împărțite intre proiecte de dezvoltare (10 milioane de dolari), lucrări de conformitate (14 milioane de dolari) și 47 de milioane de dolari către activitățile de mentenanță capitală.

De altfel, chiar in acest moment rafinăria este în procedură de repornire a activităților operaționale, în urma reviziei programate. În același timp 4, 2 milioane de dolari vor merge către cealaltă rafinărie a Grupului KMGI în țara vecină, Vega Ploiești, majoritatea sumei fiind alocata tot pentru mentenanță.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare în 2021 către subsidiarele KMG International din Republica Moldova, Georgia, Bulgaria, cât și către alți parteneri tradiționali din regiunea Mării Negre, s-a ridicat la circa 960 milioane de dolari. Rompetrol este un important factor de stabilitate in regiune, contribuind semnificativ la asigurarea aprovizionarii cu carburanti si alte produse petroliere.

Rompetrol Moldova folosește carburanți produși la rafinăria Petromidia, reușind, în acest mod, să-și consolideze poziția pe piața din Republica Moldova, prin calitatea produselor și a serviciilor oferite. Cu o rețea de distribuție de aproape 100 de stații de carburanți, compania este lider de piață, cu o cotă de aproximativ 25%.

În 2022, compania intenționează să deschidă noi stații de carburanți și să adopte conceptul „hei”, prezent în benzinăriile din România. Rețeaua de distribuție a Rompetrol Moldova acoperă toate zonele de interes din țară, cu o prezență sporită în zona capitalei Chișinău.

Tot în acest an, Rompetrol Moldova va împlini 20 de ani de activitate, compania reprezentând unul dintre cele mai importante active ale Grupului KMG International, care este deținut, la rândul lui, de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG).

Grupul KMG International isi asigura integral materiile prime necesare din import, in special din Kazahstan. Aprovizionarea cu titei se realizeaza pe traseul zacamintelor petrolifere din Kazahstan – porturile Novorossiysk si Midia de la Marea Neagra – parcul de rezervoare al rafinariei Petromidia.

Transferul titeiului intre porturile Novorossiysk si Midia se realizeaza, in principal, de compania nationala de transport maritim din Kazahstan – Kazmortransflot, prin doua tancuri petroliere de tip Aframax (115.000 tdw).

KazMunayGas este acționar cu 19% al CPC – Caspian Pipeline Consortium, companie care operează conducta de transport țiței ce face legătura dintre zăcămintele din vestul Kazahstanului și portul de la Marea Neagră – Novorossiysk, Federația Rusă.  În același timp, KazMunayGas este, din 2008, unic acționar al operatorului terminalului petrolier din portul Batumi, Georgia, cu o capacitate anuală de tranzit de 15 milioane de tone de țiței.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: