perju
Максим Андреев, NewsMaker

Platforma DA cere audierea, de urgență, a ministrului Agriculturii în plenul parlamentului

Vicepreședintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, deputatul Alexandr Slusari, a înaintat un demers prin care solicită convocarea de urgență a ședinței parlamentului pentru audierea ministrului Agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju. Potrivit parlamentarului, ministrul ar trebui să prezinte un plan anticriză pentru depășirea situației generate de calamitățile naturale.

„În marea majoritate a raioanelor, situația fermierilor este critică. Cu părere de rău, precipitațiile abundente și neuniforme în ultimele zile nu au influențat semnificativ starea culturilor de toamnă. În asemenea condiții, zeci de mii de fermieri riscă să falimenteze, în pericol major fiind securitatea alimentării a țării care va deveni și mai dependentă de importul produselor agroalimentare. Evident aceasta va genera implicit o creștere semnificativă a balanței negative de plăți”, se spune în demers.

https://www.facebook.com/alexander.slusari/posts/2281940808769287

Ministrul ar urma să prezinte informația privind starea terenurilor și plantațiilor multianuale. De asemenea, urmează să fie dezbătută necesitatea suspendării exportului de grâu.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a susținut duminică o conferință video cu peste 50 de fermieri pe problema calamităților naturale. Politicianul a menționat că, de la Bălți până la sud agricultorii recultivă câmpurile cu grâu sau, în cel mai bun caz, așteaptă o recoltă suficientă exclusiv pentru a acoperi plata pe arendă.

Precizăm că, în cadrul briefingului din 4 mai, premierul Ion Chicu a dat asigurări că Republica Moldova dispune de suficiente rezerve de grâu, iar securitatea alimentară a țării nu este în pericol, în pofida secetei din acest an. Mai mult, șeful executivului a menționat că informațiile despre rezerva de grâu a statului este confidențială, iar politicienii care divulgă astfel de date ar trebuie să fie trași la răspundere.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: