Platforma DA cere revizuirea unei decizii CSE: aduce beneficii doar băncilor comerciale, nu și antreprenorilor

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) cere revizuirea dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) care prevede ca profitul net și dividendele companiilor să fie plătite asociaţilor exclusiv prin transfer bancar. Potrivit Platformei, decizia aduce beneficii doar băncilor comerciale, nu și mediului de afaceri. „Băncile comerciale acum pot percepe plăți și comisioane în mod direct pentru fiecare tranzacție”, a comunicat o reprezentantă a Platformei, tot ea și antreprenoare. 

Platforma DA a declarat că „schimbarea, aparent nevinovată, are implicații semnificative asupra economiei și, în special, asupra mediului de afaceri” și că „modificarea aduce beneficii doar băncilor comerciale, care oricum au înregistrat profituri impresionante în ultimii ani”.

În cadrul unor declarații de presă din 17 august, antreprenoarea Zinaida Cebănaș, în același timp – președintele Organizației Teritoariale Râșcani a Platformei DA, a vorbit despre dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale Nr. 75 din 19 iulie 2023.

În conformitate cu această modificare, profitul net și dividendele acordate asociaților și acționarilor se vor face exclusiv prin transfer bancar. (…) Analizând cu atenție această decizie, am constatat că modificarea aduce beneficii doar băncilor comerciale, care oricum au înregistrat profituri impresionante în ultimii ani. (…) Aceste modificări, însă, nu afectează doar mediul de afaceri, ci și populația în general. În realitate, ele amplifică avantajele pentru băncile comerciale, care acum pot percepe plăți și comisioane în mod direct pentru fiecare tranzacție”, a comunicat Zinaida Cebănaș.

Potrivit antreprenoarei, „aceste modificări aduc un alt nivel de presiune asupra acestui mediu deja vulnerabil, lăsând băncile să prospere în detrimentul altora”.

Susținem necesitatea digitalizării și a utilizării cardurilor bancare, însă considerăm că comisioanele sunt prea mari și astfel de măsuri duc la folosirea irațională a timpului agenților economici care efectuează operațiunile cu numerar. Totodată, considerăm că marea majoritate a beneficiarilor din localitățile rurale vor întâmpina dificultăți și cheltuieli în plus la utilizarea acestor mijloace financiare. În loc să se simplifice – din nou complicăm lucrurile. Chiar și dorința guvernării de a urmări direcția transferurilor, în scop nobil, nu justifică acest model, odată ce el favorizează doar câteva grupuri de interese restrânse”, a menționat Cebănaș.

În acest context, Platforma DA a venit cu unele propuneri către autorități:

1. „a exclude Art. 1 din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale Nr. 75 din 19 Iulie 2023. Îndemnăm Guvernul să acționeze în favoarea majorității și să abroge această decizie nefericită care sporește privilegiile băncilor comerciale și afectează dezvoltarea durabilă a economiei;

2. a modifica Art. 7’ alin. 1 din Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, cu următorul conținut: instalarea terminalelor de plată fără numerar ale băncilor comerciale și/sau societăților de plată licențiate de Banca Națională a Moldovei, rămâne la discreția agenților economici, iar comisionul pentru deservirea lunară a terminalului de plată va fi negociat direct între agentul economic (în funcție de aria geografică, situația economică și altele) și băncile comerciale și/ sau societățile de plată licențiate de Banca Națională a Moldovei;

3. a se amenda Proiect de Lege, înaintat de Guvern pe 11 august 2023, care prevede efectuarea decontărilor în numerar și anume a art. 6 alin. (1) lit. f) care presupune că persoanele juridice, fizice ce desfășoară activitatea de întreprinzător, organizațiile, reprezentanțele și alte tipuri de persoane au dreptul să efectueze plăți sub formă de dividende către toți asociații sau acționarii, în numerar în suma ce nu depășește 100 000 de lei anual. În acest sens, solicităm modificarea sintagmei „către toți” în sintagma „la fiecare””.

***

Pe 19 iulie 2023, Guvernul a anunțat că reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale au decis că începând cu data de 20 iulie, profitul net al companiilor va fi plătit asociaților exclusiv prin transfer bancar. Se menționa că decizia a fost luată „cu scopul de a transparentiza resursele financiare distribuite persoanelor fizice și a reduce volumul de numerar utilizat în scopuri de evaziune fiscală și finanțarea unor activități ilicite”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Посольство России в Республике Молдова

Moscova, după Marșul Suveranității organizat la Chișinău: „Respectăm neutralitatea Moldovei”

Federația Rusă afirmă că respectă „suveranitatea, statutul de neutralitate și integritatea teritorială a Republicii Moldova” — potrivit unei declarații publicate de Ambasada Rusiei la Chișinău, la o zi după evenimentele desfășurate luni, 23 iunie, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la semnarea Declarației de Suveranitate a țării. Totodată, diplomația rusă susține că „renunțarea la un curs de confruntare cu Rusia reprezintă o garanție a stabilității Moldovei”. Autoritățile de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, declarațiile.

În comunicat, Ambasada anunță că a urmărit desfășurarea evenimentelor de la Chișinău.

„Rusia salută o astfel de abordare rațională și sprijină dorința statelor de a-și determina independent viitorul, ținând cont de tradițiile și specificul lor civilizațional. Țara noastră respectă cu strictețe prevederile Tratatului de prietenie și cooperare din 2001. Nu intervine în treburile interne ale Moldovei, respectă suveranitatea acesteia, statutul de neutralitate și integritatea teritorială”, menționează Ambasada rusă.

Totodată, Ambasada Rusiei a declarat că „respectarea acestor principii, consfințite în Constituția Republicii Moldova, precum și renunțarea la un curs de confruntare cu Rusia, reprezintă o garanție a stabilității și prosperității Moldovei, a relațiilor de bună vecinătate și a unei cooperări egale și reciproc avantajoase între țările noastre”.

Am solicitat un comentariu de la serviciul de presă al Partidului de Guvernare, Acțiune și Solidaritate, în raport cu declarațiile Ambasada Rusiei la Chișinău. La momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns.

Menționăm că conducerea Republicii Moldova a acuzat în repetate rânduri Rusia că încalcă neutralitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în condițiile în care în regiunea transnistreană continuă să staționeze, fără acceptul Chișinăului, Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care număra în jur de 2500 de militari ruși.

Deși Chişinăul cere constant retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană, Moscova și administrația nerecunoscută de la Tiraspol spun că prezența acestui contingent este necesară pentru paza depozitelor de muniții de la Cobasna și menținerea misiunii de pacificare de pe Nistru.

Încă de la alegerea sa pentru prima dată în calitate de președinte al țării, dar și pe durata celor două mandate, Maia Sandu a declarat în repetate rânduri că Rusia trebuie să-şi retragă militarii din regiunea transnistreană, iar „misiunea de pace” rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internațional, sub auspiciile OSCE şi ONU. Și Alianța Nord-Atlantică i-a cerut, anterior, Rusiei, să își retragă trupele din stânga Nistrului. Cererile, însă, așa și au rămasă fără un răspuns.

***

Suveranitatea Republicii Moldova a fost sărbătorită la Chișinău cu marș și cântece patriotice. Circa 10.000 de persoane au participat luni seara, 23 iunie, la Marșul Suveranității, o manifestație organizată de președinta Maia Sandu, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate.

Marșul „Suveranității” a început la monumentul Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Unele persoane au purtat costume tradiționale și au ținut drapele în mâini. La eveniment au fost surprinși președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Totuși, manifestația nu a decurs fără note politice, fiind menționate în discursurile ținute de unii oficiali și oameni de cultură viitoarele alegeri parlamentare.

În aceeași zi, socialiștii au ieșit în stradă. La manifestație au participat și deputați ai Blocului Socialiștilor și Comuniștilor, precum și liderii Partidului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și ai Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev. Protestatarii au criticat politicile partidului de guvernare și au îndemnat cetățenii să voteze împotriva PAS și a președintei Maia Sandu la viitoarele alegeri parlamentare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: