Александра Батанова / NewsMaker

Platforma DA și PAS solicită recuzarea a doi judecători care urmează să examineze contestația față de decizia CEC (VIDEO)

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase a solicitat recuzarea judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc, care ar urma să examineze contestațiile depuse de mai mulți concurenți electorali față de decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de votare din diaspora. Cererea a fost depusă pe 10 iunie, în cadrul ședinței magistraților Curții de Apel Chișinău. Inițiativa a fost susținută și de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Andrei Năstase a declarat că Ion Muruianu nu corespunde pincipiului de integritate. La rândul său, judecătorul vizat a menționat că aceste argumente vor trebui expuse în fața colegiului care va examina solicitarea. De asemenea, Năstase a cerut recocarea judecătoarei Ecaterina Palanciuc (aceasta a făcut parte din completul de judecată de la Curtea de Apel Chișinău care a menținut hotărârea primei instanței, prin care alegerile locale din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase în fața lui Ion Ceban, au fost declarate nevalide).

Și reprezentanta PAS a depus o cerere privind recuzarea celor doi magistrați.

Muruianu a declarat că va cere recuzarea sa. Cererile de recuzare și auto-recuzare urmează să fie examinate de un alt colegiu de judecători.

***

Anterior, Renato Usatîi a solicitat recuzarea judecătorului Anatolie Minciuna, pe motiv că acesta a făcut parte din completul de judecată care a decis excluderea Partidului „Patria”, al cărui cap de listă era Renato Usatîi”, din cursa pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014. (CEDO a ajuns la concluzia că formațiunea a fost scoasă ilegal din cursa electorală). Magistrații au respins, însă, solicitarea.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Veteranii avertizează, înainte de parlamentare: „Kremlinul a declanșat în Moldova un război hibrid, după scenariul care a dus la războiul de pe Nistru”

Veteranii războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova din 1992, alături de văduve de război și familii ale eroilor căzuți, s-au reunit astăzi în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, acuzând Kremlinul și partidele pro-ruse din țară că au declanșat un periculos război hibrid împotriva ordinii constituționale. Într-un apel public adresat autorităților, veteranii cer retragerea necondiționată a trupelor militare ruse din stânga Nistrului, inițierea unor alianțe internaționale de apărare și măsuri pentru protejarea suveranității și parcursului european al Republicii Moldova.

„Avem un război hibrid înăuntrul țării, cu care noi trebuie să lucrăm tot așa devotați. Ei nu trag cu arme acum, dar subminează încrederea oamenilor și destabilizează. Este datoria noastră să rămânem vigilenți. Lupta nu se mai duce cu arme, dar cu fermitate morală, cu exemplu personal și cu unitate. Să apărăm valorile naționale și direcția pro-europeană a țării noastre. Cerem clasei politice, în special celor de dreapta, să unească forțele, să dea dovadă de maturitate și să ajungă la un consens pentru binele comun. Un singur vot, o singură voce, o singură direcție europeană”, a declarat Andrei Eremia, vicepreședintele organizației veteranilor.

Veteranii au adoptat o declarație publică în care solicită autorităților să întreprindă măsuri pentru garantarea securității naționale, printre care: semnarea unor acorduri bilaterale de apărare cu țările, retragerea necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova și combaterea propagandei și dezinformării.

„Adresăm acest apel într-un moment crucial, în care forțele proimperiale din Kremlin și unele formațiuni pro-ruse autohtone au declanșat un periculos război hibrid asupra orânduirii constituționale a R. Moldovei, mobilizând mijloace ostile, în dauna suveranității și securității statului. Atenționăm autoritățile și societatea că actualul război hibrid este regizat după același scenariu de la Moscova care a dus la războiul din 1991-1992. În fața pericolelor tot mai grave care amenință pacea, unitatea și viitorul nostru european, tragem un semnal de alarmă. Chemăm camarazii de luptă și pe toți concetățenii noștri la unitate, vigilență și solidaritate națională pentru a susține obiectivul strategic de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a subliniat generalul Victor Catană.

La finalul adunării, participanții au mers într-un marș pașnic către clădirea Parlamentului, unde au înmânat oficial apelul public adoptat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: