Александра Батанова / NewsMaker

Platforma DA și PAS solicită recuzarea a doi judecători care urmează să examineze contestația față de decizia CEC (VIDEO)

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase a solicitat recuzarea judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc, care ar urma să examineze contestațiile depuse de mai mulți concurenți electorali față de decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de votare din diaspora. Cererea a fost depusă pe 10 iunie, în cadrul ședinței magistraților Curții de Apel Chișinău. Inițiativa a fost susținută și de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Andrei Năstase a declarat că Ion Muruianu nu corespunde pincipiului de integritate. La rândul său, judecătorul vizat a menționat că aceste argumente vor trebui expuse în fața colegiului care va examina solicitarea. De asemenea, Năstase a cerut recocarea judecătoarei Ecaterina Palanciuc (aceasta a făcut parte din completul de judecată de la Curtea de Apel Chișinău care a menținut hotărârea primei instanței, prin care alegerile locale din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase în fața lui Ion Ceban, au fost declarate nevalide).

Și reprezentanta PAS a depus o cerere privind recuzarea celor doi magistrați.

Muruianu a declarat că va cere recuzarea sa. Cererile de recuzare și auto-recuzare urmează să fie examinate de un alt colegiu de judecători.

***

Anterior, Renato Usatîi a solicitat recuzarea judecătorului Anatolie Minciuna, pe motiv că acesta a făcut parte din completul de judecată care a decis excluderea Partidului „Patria”, al cărui cap de listă era Renato Usatîi”, din cursa pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014. (CEDO a ajuns la concluzia că formațiunea a fost scoasă ilegal din cursa electorală). Magistrații au respins, însă, solicitarea.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: