Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon susține că are la dispoziție 45 de zile înainte ca să-i fie aduse noi acuzații. Ce înseamnă acest lucru?

Omul de afaceri Veaceslav Platon susține că timp de 45 de zile are dreptul să părăsească Republica Moldova înainte ca să-i fie aduse noi acuzații. Declarații în acest sens au fost făcute de Platon, după ce deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Dumitru Alaiba, s-au arătat nemulțumiți de faptul că omul de afaceri a părăsit nestingherit Republica Moldova.

Platon a scris pe pagina sa de Facebook că, potrivit articolului 543 din Codul de procedură penală, o persoană extrădată nu poate fi acuzată pentru infracțiuni anterioare fără consimțământul părții extrădătoare. „În cazul nostru, [este necesară permisiunea] de la Procuratura Generală din Ucraina. După cum se știe, instanța de judecată din Ucraina a stabilit că extrădarea mea este ilegală”, a scris Platon.

El a menționat că, potrivit aceluiași articol, după soluționarea fondului cauzei în baza căreia a fost extrădat, pe o durată de 45 de zile, autoritățile sunt obligate să-i permită ieșirea din Republica Moldova și numai după aceea pot să-i înainteze alte acuzații.

„Cu alte cuvinte, după achitarea mea în dosarul fraudei bancare, ei trebuie să-mi dea posibilitatea să plec și abia apoi să iau orice măsură. Lipsa înțelegerii unor elementele de bază ale jurisprudenței este principala caracteristică a actualilor politicieni zgomotoși din PAS”, a spus Platon.

Fostul judecător CEDO, Stanislav Pavlovschi a declarat pentru NM că după ce instanța l-a achitat pe Platon, „el poate pleca oriunde vrea, dacă nu are interdicție de călătorie în legătură cu alte cazuri”. Pavlovschi a confirmat, de asemenea, că persoana extrădată poate fi atrasă la răspundere doar pentru acele infracțiuni pentru care a fost solicitată extrădarea sa. El a menționat că Platon are dreptate atunci când afirmă că există un articol în Codul de procedură penală, conform căruia o persoană extrădată are 45 de zile la dispoziție pentru a părăsi țara după finalizarea dosarului în care a fost extrădat. Expertul a menționat că, potrivit acestui articol, statul poate aduce noi acuzații împotriva persoanei extrădate numai dacă acesta nu și-a exercitat dreptul de a părăsi această țară în termen de 45 de zile.

Precizăm că pe 18 iulie, omul de afaceri Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova. Avocatul lui Platon, Ion Crețu, a declarat pentru NM că omul de afaceri a zburat la Praga, tranzitând Anglia.

Pe 2 august, Procuratura Anticorupție a solicitat magistraților să emită mandat de arest pe numele lui Veaceslav Platon, cu anunțarea în căutare pentru reținere și executarea măsuri preventive. În dimineața zilei de luni, 2 august, urma să fie examinat dosarul, întors la 30.01.2020 de Curtea de Apel Chișinău la rejudecare, în care Veaceslav Platon este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială ,,Pantera” care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanțele de judecată. De asemenea, acesta mai este acuzat și de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuși, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

Totuși, judecătorii au decis să nu îl anunțe în căutare pe Platon. Acesta este așteptat să se prezinte la ședința de judecată din 12 august.

***

Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul „furtul miliardului”. Platon era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat în mai 2020 că dosarul în care era vizat Platon a fost fabricat la comandă politică. Un an mai târziu, Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorilor, l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

AFP

Macron anunță că Franța va recunoaște Palestina drept stat. Netanyahu: „Recompensă pentru terorism”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat pe 24 iulie că Franța va recunoaște oficial Palestina drept stat în luna septembrie. Potrivit BBC, oficialii palestinieni au salutat deja hotărârea lui Macron. Între timp, prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a calificat decizia drept „o recompensă pentru terorism” după atacul comis de organizația teroristă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza asupra statului evreiesc pe 7 octombrie 2023, care a dus la actualul război dintre cele două părți.

Emmanuel Macron a scris pe rețelele sociale că Franța este pregătită să recunoască Palestina ca stat independent pentru „o pace justă și durabilă” în Orientul Mijlociu. „Am luat decizia de a recunoaște Statul Palestina. Este necesar să se stabilească imediat un armistițiu, să se elibereze toți ostaticii și să se acorde ajutor umanitar masiv populației din Gaza. De asemenea, trebuie garantată demilitarizarea Hamas, asigurarea securității și reconstrucția Gazei”, a adăugat el.

Președintele francez a menționat că țara sa va recunoaște oficial statul palestinian în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York, în septembrie.

Oficialii palestinieni au salutat mesajul lui Macron, în timp ce Israelul și Statele Unite Americii l-au criticat. Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că acest demers va devini „o recompensă pentru terorism”. „Un stat palestinian în aceste condiții va deveni un punct de sprijin pentru distrugerea Israelului, nu pentru coexistența pașnică cu acesta. Palestinienii nu doresc să creeze un stat lângă Israel, ci vor să creeze un stat în locul Israelului”, a spus el.

Ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, a numit hotărârea președintelui Franței „absurdă”. Iar secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat, de asemenea, că Washingtonul respinge planul lui Macron de a recunoaște statul palestinian.

Această decizie iresponsabilă doar servește propagandei Hamas și sabotează procesul de pace. Este o palmă dată victimelor din 7 octombrie”, a scris Rubio pe rețelele sociale.

Amintim că statul palestinian este recunoscut de 143 din cele 193 de țări-membre ale ONU. Printre acestea se numără Rusia și China, precum și câteva țări ale Uniunii Europene, inclusiv Spania și Polonia. Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie și Israel nu au recunoscut statul palestinian.

Republica Moldova susține de mai mulți ani „soluția celor două state” — Israel și Palestina — ca unică opțiune viabilă pentru rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău nu au ajuns încă la un consens privind recunoașterea Palestinei ca stat independent. Periodic, în țară au loc manifestații prin care se cere recunoașterea statului Palestina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: