Plîngău i-a trimis o scrisoare lui Grosu. Îi cere să depună o sesizare la CC, privind Partidul „ȘOR”
Full Article 2 minutes read

Plîngău i-a trimis o scrisoare lui Grosu. Îi cere să depună o sesizare la CC, privind Partidul „ȘOR”

Liderul interimar al Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău a expediat o scrisoare în adresa Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, prin care îi solicită să depună o sesizare la la Curtea Constituțională privind „verificarea constituționalității entității cu denumirea de „Partid ȘOR””. Anunțul a fost făcut de Plîngău pe 19 august. 

„Vreau din tot sufletul să scăpăm de această rușine. Este inadmisibil ca acest pseudo-partid să-mi hărțuiască colegii. Pentru mine, e o rușine să ajungem ca cei care au furat miliardul să fie reprezentanți în Parlament, iar cei care au protestat împotriva jafurilor de proporții să fie umiliția azi prin instanțele de judecată. Platforma DA își va proteja membrii și colegii și vom insista foarte mult pe lângă instituțiile abilitate ca această unealtă politică a cărui beneficiar este hoțul de miliarde să fie scoasă în afara legii”, a declarat Plângău.

Liderul interimar al Platformei DA a menționat că draftul sesizării a fost atașat scrisorii expediate președintelui Parlamentului. Documentul a fost consultat cu unii reprezentanți ai mediului academic și cu unele ONG-uri de specialitate.

***

În luna martie, Platforma DA a depus o sesizarea la Curtea Constituțională, privind controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Dinu Plîngău a argumentat că a acumulat „dovezi de implicare a Partidului Politic „ȘOR” în acțiuni care încalcă legislația națională”. În opinia sa, acestea ar servi drept temei de neconstituționalitate.

Pe 13 mai, Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările depuse de ex-deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău, Maria Ciobanu și Liviu Vovc privind controlul constituționalității Partidului Politic „ŞOR”. Curtea Constituțională a explicat că astfel de sesizări pot fi depuse de preşedintele Republicii Moldova, de preşedintele parlamentului, de guvern, de ministrul Justiţiei sau de Procurorul General. Preşedintele parlamentului poate adresa sesizări numai în baza unei hotărâri a parlamentului, Procurorul General – în baza unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor, iar ministrul Justiţiei.

Pe 18 august, Platforma DA a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a acuzat Partidul „ȘOR” că o hărțuiește pe ex-deputata Stela Macari, aceasta fiind vizată în 5 procese judiciare, la inițiativa membrilor și susținătorilor Partidului „ȘOR”. Deși au fost contactați de NM, reprezentanții formațiunii nu au comentat acuzațiile.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: