Politicienii moldoveni, care merg la Moscova, riscă să cadă sub incidența legii privind trădarea de patrie? Răspunsul Olesei Stamate
Full Article 5 minutes read

Politicienii moldoveni, care merg la Moscova, riscă să cadă sub incidența legii privind trădarea de patrie? Răspunsul Olesei Stamate

Politicienii moldoveni care se află tot mai des la Moscova, printre care Marina Tauber și Alexei Lungu, trebuie verificați dacă acordă sau nu sprijin „unui stat străin în desfășurarea activităților ostile pe teritoriul Republicii Moldova pentru a le putea fi incriminată infracțiunea de trădare de patrie”. Precizarea a fost făcută de vicepreședinta Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate. „Asta este partea care trebuie verificată și demonstrată”, a precizat Stamate. Ea a adăugat că partea necesită o examinare atentă și a spus că procuratura trebuie să răspundă de ce după promulgarea legii privind trădarea de patrie „nu se întâmplă nimic”.

La emisiunea „Rezoomat” de la RliveTV, Stamate a fost întrebată de ce în privința politicienilor moldoveni, printre care Marina Tauber și Alexei Lungu, care merg la Moscova și creează entități politice nu se aplică legea privind trădarea de patrie. „Toată lumea se aștepta că imediat după promulgarea acestei legi va fi o finalitate. (…) Doar că nu se întâmplă nimic, de ce a fost necesară modificarea legislației dacă oricum nu se întâmplă nimic?”, a comunicat prezentatoarea TV.

„Această întrebare, cel mai bine, să o adresați procurorului general și în general procuraturii”, a menționat Stamate.

Întrebată dacă anterior au fost solicitări de modificare a legislației, motivându-se că legea nu se putea aplica în privința politicienilor vizați, Stamate a răspuns: „Din câte înțeleg eu, au fost discuții cu unii colegi de ai mei cu privire la faptul că anumiți termeni care erau utilizați în legea penală nu permiteau investigarea acestui tip de infracțiuni în condițiile actuale”.

La precizarea dacă persoanele care participă la Moscova la diferite activități de lansare a partidelor, acum, cad sub incidența legii modificate cu privire la trădare de patrie, Stamate a declarat că „asta trebuie examinat atent din perspectiva calificării juridice”.

„Deoarece așa cum este formulat acum în acel moment al articolului… deci acolo sunt câteva tipuri de acțiuni, inclusiv acordarea de ajutor unui stat străin, unei organizații străine sau entități neconstituționale în desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova a unor activități ostile. Iată măsura în care acești lideri politici acordă sau nu acordă sprijin unui stat străin în desfășurarea activităților ostile pe teritoriul Republicii Moldova… iată asta este partea care trebuie verificată și demonstrată pentru a le putea fi incriminată infracțiunea de trădare de patrie”, a comunicat Stamate.

Întrebată dacă campaniile de dezinformare pot fi calificate drept ajutor în favoarea unui stat străin și respectiv să cadă sub incidența legii cu privire la trădare de patrie, Stamate a răspuns: „Eu nu cred că campaniile de dezinformare, luate ca element izolat, pot fi calificate ca trădare de patrie. (…) Mai mult decât atât, în nota informativă au fost operate anumite modificări la proiectul respectiv, care modifică articolul trădare de patrie, și fiind excluse anumite prevederi ce țin de aceste campanii de dezinformare cumva ca să nu să lase interpretarea sau să nu inducă interpretarea că iată și campania de dezinformare separat poate constitui infracțiunea de trădare de patrie”. La precizarea jurnalistei dacă noțiunea „campanie de dezinformare” a dispărut din lege, Stamate a declarat: „Ea nici nu era în lege, ea era în nota informativă și acum ea nu mai este explicit în nota informativă”.

***

Pe 30 mai, modificările la Codul Penal, care se referă la articolul privind „tradarea de patrie”, au fost adoptate în prima și a doua lectură – cea finală. Inițiativa legislativă, elaborată de deputații PAS Lilian Carp și Igor Chiriac, prevede că cetățenii moldoveni care acționează în interesul unor state străine sau al unor formațiuni anticonstituționale în scopul desfășurării unor activități ostile împotriva Republicii Moldova vor fi judecați pentru trădare de patrie. Inițial, Igor Chiriac a precizat că, sub această noțiune, ar putea intra inclusiv campaniile de dezinformare.

Pe 3 iunie, directorul executiv al organizației pentru drepturile omului Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, a solicitat Parlamentului să retragă noile amendamentele adoptate la Codul Penal privind trădarea de patrie. Acesta a calificat noua definiție a termenului de trădare de patrie drept „vagă” și „deschisă la abuzuri”. Detalii AICI. Pe 4 iunie, deputatul Igor Chiriac a spus că în legislație era nevoie de o claritate mai mare. Totodată, acesta a dat asigurări că libertatea de exprimare nu va fi îngrădită. Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că PAS nu este de acord cu opinia ONG-ului. Detalii AICI.

***

Pe 21 aprilie – la Moscova, politicianul Ilan Șor a anunțat despre crearea blocului politic „Victoria”. Șor a anunțat că formațiunea va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an. Evenimentul a fost organizat la Moscova, în prezența mai multor apropiați de-ai săi, precum: bașcanul Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare al Găgăuziei Dmitrii Constantinov, liderul „Șansă” Alexei Lungu, deputata Marina Tauber, inclusiv parlamentarul Vasile Bolea. Detalii AICI. De menționat că politicianul Ilan Șor a anunțat că pe 9 iunie, tot la Moscova, va avea loc un congres al blocului „Victorie”. Pe 29 mai, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Adrian Cheptonar a spus că persoanele care au participat la Moscova, la Congresul de constituire a blocului „Victoria”, vor putea fi acuzate pentru trădare de patrie. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: