Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles. Potrivit eurodeputatului Siegfried Mureşan, Comisia Europeană va anunța astăzi dacă recomandă începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Mureșan a declarat că în cazul unui aviz pozitiv al Comisiei, Consiliul European va trebui să ia o decizie finală în acest sens al reuniunea din 14-15 decembrie.
Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a anunțat pe 8 noiembrie că efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, în contextul în care Comisia Europeană va prezenta Raportul de Extindere al Uniunii Europene.
„În premieră, acest raport va include o analiză a evoluțiilor din Republica Moldova și mizăm că vom obține recomandarea de începere a negocierilor de aderare. În cadrul vizitei, voi avea întrevederi bilaterale cu oficiali europeni cu care voi discuta avansarea procesului de aderare al țării noastre la Uniunea Europeană și despre progresele substanțiale pe care a reușit să le înregistreze țara noastră în ultimul un an și jumătate”, a comunicat Popescu pe rețelele de socializare.
Potrivit eurodeputatului Siegfried Mureşan, preşedinte al Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Comisia Europeană va anunța, astăzi, dacă recomandă începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„În cazul unui aviz pozitiv al Comisiei, Consiliul European va trebui să ia o decizie finală în acest sens al reuniunea din 14 – 15 decembrie. Noi, Parlamentul European, suntem uniți în a susține începerea negocierilor de aderare. Este, în primul rând, în interesul de securitate al Europei să accelerăm integrarea europeană a Moldovei. În plus, este un moment foarte bun în relația UE – Republica Moldova de care nu trebuie să-l ratăm”, a menționat Mureșan pe rețelele de socializare.
Potrivit lui Mureșan, „conducerea proeuropeană a Republicii Moldova a reușit, în ultimii doi ani, mai multe progrese în domeniul reformelor decât au reușit toate guvernele precedente la un loc”.
„În același timp, Uniunea Europeană și statele membre sunt mai hotărâte decât oricând să sprijine Republica Moldova. (…) Consider că începerea negocierilor de aderare trebuie să fie decizia firească acum, la final de an. În același timp, o eventuală decizie pozitivă a Consiliului European în luna decembrie trebuie urmată cât mai repede de prima conferință interguvernamentală de negociere UE – Moldova. Este important ca această primă conferință să aibă loc la începutul anului viitor, înainte de alegerile europarlamentare, de vreme ce, în a doua parte a anului, Uniunea Europeană va fi ocupată cu reconfigurarea instituțională ca urmare a alegerilor europarlamentare. O conferință interguvernamentală la începutul anului va putea lua primele decizii importante, astfel încât negocierile să progreseze la nivel tehnic în a doua parte a anului”, a conchis Mureșan.
***
În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderare. În schimb, a negat Georgiei acest statut, cerând mai multe reforme de la Tbilisi. Pentru a trece la pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit 9 condiționalități pentru Chișinău, între ele lupta împotriva corupției larg răspândite şi reformele judiciare. Într-o evaluare intermediară din iunie, Comisia a constatat că au fost îndeplinite trei criterii.
În octombrie 2023, europarlamentarul Siegfried Mureșan declara că Republica Moldova ar putea fi gata să adere la Uniunea Europeană în câțiva ani, dacă va continua să implementeze reformele necesare în ritm rapid.
Pe 1 noiembrie 2023, publicația Politico a scris cu trimitere la propriile surse că reprezentanții Comisiei Europene vor publica pe 8 noiembrie raportul privind progresul înregistrat de Ucraina și Republica Moldova și vor recomanda demararea negocierilor privind aderarea celor două țări.
De menționat că, în cazul în care Comisia Europeană va decide demararea negocierilor pentru aderarea Moldovei la UE, nu înseamnă că țara va primi un termen clar pentru când se poate împlini acest lucru. De exemplu, cele cinci țări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia) care au, de asemenea, statutul de țară candidată, nu au reușit să adere în pofida faptului că unele au demarat negocierile acum mai bine de 10 ani.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!