Europarlamentar: Aderarea Moldovei la UE în câțiva ani este posibilă, dacă va continua să fie bine condusă
Full Article 3 minutes read

Europarlamentar: Aderarea Moldovei la UE în câțiva ani este posibilă, dacă va continua să fie bine condusă

Republica Moldova ar putea fi gata să adere la Uniunea Europeană (UE) în câțiva ani, dacă va continua să implementeze reformele necesare în ritm rapid. Anunțul a fost făcut de șeful delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-un interviu acordat postului public de televiziune, Moldova 1.

Întrebat dacă Republica Moldova ar putea deveni stat membru al UE până în 2023, Siegfried Mureșan a declarat că „totul va depinde de ritmul reformelor de la Chișinău”, precum și „de evoluția situației în Ucraina” – țară care a primit statutul de candidat la UE împreună cu Moldova, pe 23 iunie 2022.

„Dacă Republica Moldova continuă să fie bine condusă, cred că o aderare în câțiva ani este posibilă. Dar trebuie să fim cinstiți, depinde și de evoluția situației din Ucraina. (…) Republica Moldova este un stat de o dimensiune nu foarte mare, astfel încât absorbția ei în UE, integrarea ei în UE, nu ar fi un efort major pentru Uniunea Europeană și asta constituie un avantaj. Pentru UE ar fi mai greu, mai dificil, mai costisitor să integreze un stat precum Ucraina. De aceea, spun, rezervele în ceea ce privește Republica Moldova sunt mai mici, la momentul la care reformele sunt implementate, cred că nu vor exista. Și eu sunt convins că vom avea Republica Moldova stat membru alături de noi în Uniunea Europeană”, a declarat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul a recunoscut că faptul că Federația Rusă își staționează în mod ilegal trupe în regiunea transnistreană, împotriva voinței autorităților de la Chișinău, „constituie evident o problemă”. Chiar și așa, spune el, acest lucru nu ar trebui să fie un impediment în realizarea progreselor de către Chișinău.

„Este un conflict înghețat. Nu există până acum o soluție agreată la această problemă, dar faptul că această problemă există și nu este încă rezolvată nu trebuie să constituie un impediment pentru a progresa în alte domenii, pe alte capitole în relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. (…) Cred că avem multe lucruri de făcut care se vor simți în creșterea nivelului de trai pentru oamenii din Republica Moldova chiar și înainte de a rezolva chestiunea transnistreană. Nu trebuie ca această chestiune să ne țină blocați de la a progresa în alte domenii în care putem progresa”, a mai declarat Mureșan.

În iunie 2022, UE a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderare. În schimb, a negat Georgiei acest statut, cerând mai multe reforme de la Tbilisi. Pentru a trece la pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit nouă condiționalități pentru Chișinău, între ele lupta împotriva corupției larg răspândite şi reformele judiciare. Într-o evaluare intermediară din iunie, Comisia a constatat că au fost îndeplinite trei criterii.

Executivul UE urmează să prezinte un raport la sfârșitul lunii octombrie cu privire la progresele înregistrate de Ucraina şi Republica Moldova şi să decidă dacă să deschidă sau nu negocierile de aderare, înainte ca cele 27 de state membre să abordeze problema la summitul de la Bruxelles de la jumătatea lunii decembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: