Popșoi, la Odesa: Tot mai mulți realizează că viitorul Moldovei și al regiunii transnistrene va fi în UE 
Full Article 4 minutes read

Popșoi, la Odesa: Tot mai mulți realizează că viitorul Moldovei și al regiunii transnistrene va fi în UE 

Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău Mihai Popșoi a participat, pe 15 iunie – la Odesa, la Forumul de Securitate a Mării Negre. Oficialul moldovean a vorbit, în Ucraina, despre necesitatea unui dialog dintre Chișinău și Tiraspol, prevenirea escaladării situației de securitate și reintegrarea treptată a regiunii transnistrene. Popșoi a spus că „după ce Kremlinul a ales calea demonstrației și promovării lumii ruse la Harkov, Bucea, Mariupol, Irpen, inclusiv în regiunea transnistreană, mulți ruși din Moldova și regiunea transnistreană nu vor să aibă nimic în comun cu lumea rusească”. Ministrul a mai declarat, la Odesa, că tot mai mulți oameni realizează că viitorul Republicii Moldova și al regiunii transnistrene ar trebui și va fi în Uniunea Europeană. Tot la Odesa, Popșoi a discutat cu guvernatorul regiunii. „L-am asigurat de tot sprijinul țării noastre și i-am mulțumit pentru că apără Republica Moldova și întreaga Uniune Europeană”, a comunicat Popșoi. 

Popșoi, despre Forumul de Securitate a Mării Negre 

Vicepremierul Republicii Moldova Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, a participat pe 15 iunie la Forumul de Securitate a Mării Negre care s-a desfășurat în orașul Odesa, Ucraina.

În cadrul panelului cu genericul „Trasarea căilor pentru rezolvarea conflictului transnistrean”, Popșoi a spus pe o rețea de socializare că a făcut „o retrospectivă a evoluțiilor în dosarul transnistrean și a provocărilor actuale cu care se confruntă Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina”.

„Cu referire la principalele obiective ale rezolvării conflictului transnistrean am reiterat necesitatea menținerii dialogului constant dintre Chișinău și Tiraspol, prevenirea escaladării situației de securitate și reintegrarea treptată a regiunii transnistrene. Angajamentul nostru pentru o soluționare pașnică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul granițelor recunoscute internațional, rămâne unul ferm”, a scris Popșoi, pe Facebook.

Popșoi a menționat că a vorbit și despre „războiul nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care ucide oameni nevinovați”.

„Acest război trebuie oprit imediat! Oamenii trebuie să trăiască în liniște și pace. Cu părere de rău, efectele agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei sunt puternic resimțite și în țara noastră. Astăzi, Ucraina luptă și pentru independența Republicii Moldova și numai datorită curajului poporului ucrainean au fost evitate cele mai sumbre scenarii”, a comunicat oficialul din Moldova.

Ministrul a avut o discuție și cu guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper. „L-am asigurat de tot sprijinul țării noastre și i-am mulțumit pentru că apără Republica Moldova și întreaga Uniune Europeană”, a relatat Popșoi.

Presa ucraineană, despre declarațiile lui Popșoi la Forum

„După ce Kremlinul a ales calea demonstrației și promovării lumii ruse la Harkov, Bucea, Mariupol, Irpen, Moldova peste tot, inclusiv în regiunea transnistreană, și chiar și mulți ruși din Moldova și regiunea transnistreană nu vor să aibă nimic în comun cu această idee neclară a „lumii rusești””, a comunicat Popșoi, relatează Unian

Potrivit sursei, ministrul de la Chișinău a spus că tot mai mulți oameni realizează că viitorul Republicii Moldova și al regiunii transnistrene ar trebui și va fi în Uniunea Europeană.

„Nu există altă strategie decât reintegrarea regiunii transnistrene într-un stat moldovenesc independent, suveran. Și punct. Regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova și așa va rămâne”, a menționat oficialul de la Chișinău. 

***

În toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.

În martie 2024, întrebat ce va fi dacă la referendum majoritatea locuitorilor din Transnistria și Găgăuzia vor vota contra aderării la Uniunea Europeană, ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi a spus că „unele regiuni, unele părți ale orașului, unele străzi, unele case pot avea o părere diferită, dar decizia se ia de toată țara”. Potrivit oficialului, la alegerile parlamentare, partidul de guvernare a obținut un număr mic de voturi în cele două regiuni, dar aceasta nu a afectat rezultatul. Detalii AICI.

Tot pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: