Precizările MAEIE cu privire la ieșirea din vigoare a Acordului de asistență tehnică și financiară dintre Moldova și România
Full Article 4 minutes read

Precizările MAEIE cu privire la ieșirea din vigoare a Acordului de asistență tehnică și financiară dintre Moldova și România

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu precizări în legătură cu ieșirea din vigoare a Acordului de asistență tehnică și financiară dintre Republica Moldova și România. Instituția a anunțat că inițiativa de încheiere a celui de-al șaselea Protocol adițional aparține părții române, iar în perioada februarie 2019 – iulie 2020 autorităților de la București le-au fost transmise repetate solicitări pentru semnarea textului convenit.

MAEIE informează că nu s-a limitat la corespondența oficială și a abordat cu regularitate acest subiect în cadrul întrevederilor bilaterale, inclusiv cu ocazia vizitelor reciproce și reuniunilor oficialilor moldoveni și români la București și Chișinău.

„Necesitatea semnării Protocolului 6 a fost inclusă drept obiectiv distinct în foaia de parcurs, elaborată în cadrul reuniunii de la București a Grupului de lucru interministerial mixt moldo-român, desfășurată la 23 iulie 2019. Ulterior, foaia de parcurs a fost semnată la Chișinău cu ocazia vizitei ministrului român de externe. Spre regret, începând cu toamna anului 2019, partea română a evitat să ofere un răspuns concludent referitor la perspectiva realizării obiectivelor incluse în foaia de parcurs, printre acestea figurând inclusiv semnarea Protocolului 6”, se anunță în comunicatul MAEIE.

Instituția precizează că „în pofida eforturilor sus-enunțate, partea română a prezentat la 16 noiembrie 2020 un alt proiect de Protocol, care prevedea completarea Acordului cu unele condiționalități politice, care nu se regăsesc în nici un tratat bilateral încheiat de Republica Moldova, propunându-se, astfel, crearea unui precedent. Pornind de la aceste diferențe de fond, în conformitate cu legislația în vigoare, noul proiect de Protocol a fost supus unei noi proceduri de avizare în vederea adoptării de către guvern a unei noi hotărâri de aprobare a semnării Protocolului dat”.

Ulterior, „partea moldovenească a formulat și prezentat părții române, în februarie 2021, propunerile care făceau posibilă semnarea tratatului”. Cu toate acestea, MAIEI susține că „partea română a respins propriul proiect prezentat în decembrie 2018, a refuzat orice discuții sau negocieri pe textul de compromis propus în februarie 2021 de partea moldovenească și a insistat pe semnarea Protocolului exclusiv în forma prezentată de România în noiembrie 2020”.

Prin urmare, în cadrul consultărilor bilaterale din 15 martie curent, care s-au desfășurat la insistența oficială a părții moldovenești din 26 februarie 2021, s-a constatat că semnarea și ratificarea Protocolului 6 în ultima versiune propusă de partea română putea să aibă loc doar până pe 23 decembrie 2020 – data demisiei guvernului Republicii Moldova.

Începând cu 23 decembrie 2020 și până la numirea unui nou executiv la Chișinău, guvernul demisionar nu avea și nu are dreptul să încheie tratate internaționale, care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova, precum și nu avea și nu are dreptul să adopte și să prezinte parlamentului spre examinare proiecte de legi de ratificare.

„Astfel, părțile au constatat inexistența din momentul demisiei guvernului Republicii Moldova la 23 decembrie 2020 și până la numirea unui nou guvern a circumstanțelor care ar permite semnarea și ratificarea Protocolului 6 și, implicit, pentru menținerea valabilității Acordului din 2010, indiferent de acceptarea, sau neacceptarea de către Republica Moldova a contraproiectului român din noiembrie 2020”, se mai anunță în comunicat.

Totodată, „ambele părți au subliniat existența reciprocă a bunelor intenții și a dorinței continuării acordării de către România și, respectiv, recepționării de către Republica Moldova a asistenței financiare nerambursabile. În acest sens, partea română a informat despre intenția de a elabora și prezenta un nou proiect al Acordului privind asistența tehnică și financiară nerambursabilă, care ar urma să substituie Acordul din anul 2010”.

Menționăm că Republica Moldova a ratat peste €60 mln, de care urma să beneficieze în cadrul Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară din partea României. Anunțul a fost făcut în seara de 28 martie, de către președinta țării, Maia Sandu. Șefa statului a precizat că acest lucru s-a întâmplat din cauza că „guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6”, necesar pentru extinderea Acordului. Ulterior, fostul premier Ion Chicu a declarat că a solicitat de două ori negocierea și semnarea Protocolului 6, respingând acuzațiile aduse.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: