Precizările MAI în legătură cu racheta căzută la Briceni: „Riscurile de explozie au fost excluse”

În urma investigațiilor și verificărilor tehnice specializate ale Bombteh a rachetei căzute la Briceni s-a stabilit că riscurile de explozie au fost excluse. Informațiile au fost confirmate de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

„Urmare a investigațiilor și verificărilor tehnice specializate ale Bombteh din cadrul IGP, în cazul incidentului din apropierea orașului Briceni, riscurile de explozie au fost excluse.

Specialiștii în expertiză tehnico-explozivă ai Bombteh din cadrul IGP au examinat corpul rachetei și alte 4 elemente ale acesteia, depistate în diferite zone, concluziile acestora fiind că nu există material exploziv pe acest obiecte supuse cercetării”, se arată în comunicatul MAI.

În aceste momente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) asigură suportul, pentru ca specialiștii să continue cercetarea la fața locului, obiectele respective urmând a fi ridicate și transmise către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

***

De menționat că în după amiaza zilei de astăzi, întregul teritoriu al Ucrainei a fost pus sub cod roșu din cauza alertei de raiduri antiaeriene. În context, Moldelectrica a avertizat că în Republica Moldova sunt posibile perturbări de furnizare a energiei electrice.

Potrivit presei din Ucraina, s-au auzit explozii în regiunile Odesa, Vinnița, Cerkasî și Kirovograd. Reprezentantul Forțelor Armate ale Ucrainei Iuri Ignat a spus că trupele ruse au lansat rachete din regiunile Volgodonsk, marea Neagră și marea Caspică. Ar fi vizate, în primul rând, obiective de infrastructură energetică.

La scurt timp, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a anunțat că în apropierea orașului Briceni a fost descoperită o rachetă. Aceasta a fost depistată, într-o livadă, de o patrulă a poliției de frontieră. Zona a fost izolată. La fața locului sunt așteptate serviciile specializate ale Ministerului de Interne, Bombteh și IGSU.

Premierul Natalia Gavrilița a spus că noul val de rachete asupra Ucrainei „generează consecințe directe și asupra țării noastre”. Oficialul a declarat că autoritățile depun toate eforturile ca să țină situația sub control și să nu admită riscuri pentru cetățeni.

Racheta descoperită în raionul Briceni, la mică distanță de frontiera cu Ucraina ar fi de model C-300 și ar aparține Ucrainei. Cel puțin asta susține expertul militar rus Alexei Leonkov. „Din primele informații, analizând imaginile publicate de partea moldovenească, fragmentele de rachetă fac parte din sistemul antiaerian de model C-300, utilizat activ de Ucraina în tentativele de a respinge atacurile rusești”, a declarat expertul militar rus. Leonkov a adăugat că incidentul seamănă cu cel din Polonia, care s-a produs acum câteva săptămâni, soldat cu doi morți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Un alt candidat independent vrea să participe la alegerile parlamentare. Despre cine este vorba

Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat joi, 24 iulie 2025, încă o cerere din partea unui potențial candidat independent la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Este vorba despre Stepan Savițchi, care a solicitat eliberarea listelor de subscripție în vederea colectării semnăturilor necesare pentru susținerea candidaturii sale.

Stepan Saviţchi este cel de-al 13-lea candidat care a depus cerere la CEC pentru scrutinul parlamentar și cel de-al 11 candidat independent.

Potrivit legislației electorale, candidații independenți trebuie să adune între 2.000 și 2.500 de semnături ale susținătorilor cu drept de vot, iar în cazul candidatelor femei – între 1.000 și 2.500 de semnături.

Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților a început pe 20 iulie și se va încheia pe 19 august 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: