Procuratura Generală a publicat o reacție, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova în cauza Moldoveanu, pentru arestarea ilegală a unei femei pentru o pretinsă datorie. Prin intermediul unui comunicat de presă publicate pe 16 septembrie, Procuratura Generală a subliniat că procurorii nu se implică în litigii civile.
Într-un comunicat de presă, PG menționează că, în decursul a zeci de ani, mai multe persoane au fost condamnate pentru fapte de neonorare a unor obligațiuni rezultate din contracte sau alte angajamente civile. Asta pentru că, potrivit Procuraturii, aceste practici au fost susținute și de practica judecătorească vicioasă.
„Subiectul incriminării, ca infracțiuni, în special de escrocherie, delapidarea averii străine, cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere (art.190, 191, 196 Cod penal) a constituit o prioritate în agenda procurorului general chiar de la preluarea mandatului, atunci când la nivelul Procuraturii Generale s-a dispus analizarea situației de fapt la subiect. Generalizarea a evidențiat practica vicioasă și neuniformă la acest compartiment al activității organelor de urmărire penală și a procurorilor”, se menționează în comunicat.
În acest sens, Procuratura amintește că, acum un an, procuraturile teritoriale și specializate au fost atenționate asupra practicilor negative constatate. Concomitent, procurorii au fost obligați să prezinte rapoarte speciale în fiecare caz de pornire a urmăririi penale în baza articolelor menționate mai sus.
„În paralel, a fost instituit un mecanism de monitorizare a acestei categorii de dosare și pe platformă judiciară, raționamentele expuse supra urmând a fi aplicate în oglindă. Deși există unele dificultăți pentru revenirea în termeni proximi în albia legalității, de regulă generate de aspectele birocratice ale procedurilor judiciare, se întreprind măsuri pentru dinamizarea proceselor, finalizarea acestora și repunerea în drepturi a persoanelor ilegal urmărite penal”, se mai arată în comunicatul Procuraturii.
În această ordine de idei, Procuratura îndeamnă persoanele care se consideră victime ale urmăririlor penale abuzive din această categorie, să sesizeze Procuratura Generală pentru a se interveni prin procedee legale și pentru a pune punct încălcărilor de lege.
Precizăm că CEDO a pronunțat hotărârea în cauza Moldoveanu v. Republica Moldova pe 14 septembrie. Potrivit agent.gov.md, cauza se referă la arestarea preventivă a reclamantei pentru o perioadă de 40 de zile în anul 2015, în urma eșecului ei de a stinge o datorie față de o altă persoană. Creditorul V.G. a depus o plângere penală împotriva reclamantei, acuzând-o de escrocherie și susținând că reclamanta niciodată nu intenționase să restituie împrumutul.