Președintele Parlamentului Igor Grosu crede că magistrații Curții Constituționale trebuie să vină cu o decizie definitivă pe 3 octombrie cu privire la admiterea sau neadmiterea reprezentanților fostului partid Șor în alegeri. Potrivit lui Grosu, alegerile bat la ușă iar „regulile jocului trebuie să fie foarte clare în special pentru bandiți”. Dacă Curtea nu se va pronunța, președintele Parlamentului a spus că autoritățile vor veni cu soluții „care au menirea să nu permită bandiților și exponenților Kremlinului să altereze procesul electoral din Republica Moldova”. „O să așteptăm decizia și în dependență de decizie o să întreprindem acțiunile pentru a securiza spațiul electoral al Republicii Moldova de bandiți”, a comunicat Grosu.
Potrivit unui proiect de lege, votat în două lecturi de deputați, persoanele care au fost membri ai partidului Șor, scos în afara legii, nu pot participa la alegeri în următorii trei-cinci ani. Totuși, pe 28 septembrie, magistrații Curții Constituționale a Moldovei au suspendat prevederile Codului Electoral, propuse și votate de Partidul Acțiune și Solidaritate, care impuneau o interdicție în acest. Curtea a anunțat că prevederile legale au fost suspendate până la examinarea în fond a sesizării. Sesizarea, depusă de deputații ex-Partidului „ȘOR”, scos în afara legii, va fi examinată pe 3 octombrie.
În cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău, Grosu a fost întrebat cum a văzut decizia Curții.
„Impactul deja l-a produs această decizie. Marți va avea loc ședința în care înalta Curtea trebuie să se pronunțe”, a comunicat el.
La precizarea prezentatoarei că magistrații Curții Constituționale încep să examineze sesizarea „dar au la dispoziție două luni pentru a lua o decizie”, Grosu a spus: „Eu vreau doar un lucru să spun că această decizie, oricare ar fi ea, va avea un impact asupra alegerilor locale. Va motiva sau va demotiva pe unii actori electorali. Noi, în continuare, o să fim pe poziția de a întreprinde toate măsurile legale pentru a nu permite bandiților care sunt vârf de lance a Federației Ruse și eu foarte mult sper că decidenții, oricare ar fi ei – că sunt în Parlament, în Guvern, în alte instituții de drept – înțeleg contextul și pericolele la care este supusă Republica Moldova. Noi ne batem nu cu acești bandiți, noi suntem în confruntare deschisă cu Federația Rusă, tocmai și Kremlinul nu mai neagă lucrul acesta”.
„Noi o să așteptăm foarte atent. (…) Pregătim mai multe soluții, dar dați să vedem care o să fie decizia Curții Constituționale. O așteptăm cuminți”, a adăugat Grosu.
Întrebat dacă crede că magistrații Curții Constituționale se vor pronunța pe 3 octombrie, Grosu a menționat: „Eu cumva consider că e nevoie să se pronunțe că alegerile bat la ușă. Noi sâmbătă intrăm în campanie electorală. Deci, regulile jocului trebuie să fie foarte clare în special pentru bandiți, care nu-i văd în campania electorală. Aceasta e părerea mea. (…) Noi o să stăm foarte calm, o să așteptăm decizia și în dependență de decizie o să întreprindem acțiunile pentru a securiza spațiul electoral al Republicii Moldova de bandiți”.
Dacă Curtea nu se va pronunța, președintele Parlamentului a spus că autoritățile vor veni cu soluții în acest sens.
„În timpul care-l avem la dispoziție o să venim cu soluții care au menirea să nu permită bandiților și exponenților Kremlinului să altereze procesul electoral din Republica Moldova”, a conchis el.
***
Echipa politicianului fugar, Ilan Șor, ar putea participa la alegerile din această toamnă, și nu doar, după ce magistrații Curții Constituționale a Moldovei au suspendat prevederile Codului Electoral, propuse și votate de partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, care impuneau o interdicție în acest. Curtea a anunțat că prevederile legale au fost suspendate până la examinarea în fond a sesizării. Sesizarea, depusă de deputații ex-Partidului „ȘOR”, scos în afara legii, va fi examinată marți, 3 octombrie, cu începere de la ora 10:00.
Amintim că deputații din formațiunea parlamentară PAS – partid aflat la guvernare, au votat pe 31 iulie, în lectura finală, proiectul de lege care prevede privarea, a circa 600 de membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR” de dreptul de a candida la alegerile locale din acest an sau la cele parlamentare și prezidențiale din anul viitor. Decizia parlamentarilor a venit după ce Curtea Constituțională a pronunțat, pe 19 iunie curent, hotărârea prin care formațiunea politică, controlată și fondată de politicanul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțională.
Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda Bancară”, a calificat atunci hotărârea Parlamentului drept „ilegală” și „neconstituțională”. La fel, oligarhul fugar a anunțat că va ataca decizia la Curtea Constituțională a Moldovei și, în funcție de rezultat, a dat de înțeles că este gata să-și facă dreptate, inclusiv, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).
Pe 19 septembrie, Curtea Constituțională a lăsat în vigoare interdicția de a candida pentru membrii echipei lui Șor. Decizia a fost luată după mai multe ore de ședință, după ce doi judecători au votat pentru recunoașterea drept neconstituțională a acestei interdicții, iar alții doi au susținut constituționalitatea ei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!