Pregătirile pentru summitul din 1 iunie continuă: polițiști din Germania, vizită de lucru la Chișinău 
Full Article 3 minutes read

Pregătirile pentru summitul din 1 iunie continuă: polițiști din Germania, vizită de lucru la Chișinău 

Autoritățile au anunțat că o delegație a Poliției din Germania a efectuat o vizită la Chișinău, în contextul summitului din 1 iunie din Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Interne a precizat că polițiștii moldoveni colaborează cu cei din Germania pentru a-și îmbunătăți abilitățile. 

MAI a declarat că o delegație a Poliției din Landul Bavaria al Ministerului Federal de Interne al Republicii Federale Germania a efectuat o vizită de lucru la Inspectoratul General al Poliției (IGP).

Obiectivul general al misiunii a constituit stabilirea priorităților de cooperare și acordarea suportului necesar Poliției Republicii Moldova în vederea îmbunătățirii abilităților polițiștilor moldoveni și schimbul de practici utile necesare pentru securitate în perioada Summit-ului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la Chișinău”, a menționat instituția.

Ministerul a mai spus că pe parcursul a două zile, conducerea IGP în comun cu șefii subdiviziunilor specializate au pus în discuție cu reprezentanții delegației diverse măsuri eficiente și strategii de organizare utilizate de partenerii germani pentru securitate.

„Toate activitățile sunt coordonate cu autoritățile din sfera securității naționale a Republicii Moldova care de-a lungul timpului au dezvoltat protocoale de colaborare cu autoritățile germane”, au precizat reprezentanții MAI.

***

Pe 1 iunie, complexul vitivinicol Castel Mimi din Moldova va găzdui Summitul Comunității Politice Europene. Sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene.

Liderii vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Organizarea Summitului va fi finanțată din bugetul de stat, iar o parte din cheltuieli vor fi acoperite de către Consiliul Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu.

În contextul summitului, Poliția a declarat că nu va fi permisă parcarea pe un anumit interval în perimetrele de securitate maximă. La fel, șoferii sunt îndemnați să evite arterele principale ale capitalei, precum și deplasarea în anumite intervale de timp pe ruta Chișinău – Bulboaca și revers. În același timp, cetățenilor li se recomandă să aibă asupra lor documentele de identitate.

Totodată, autoritățile vor interzice accesul automobililor în parcarea Aeroportului Internațional Chișinău, începând cu data de 25 mai. La fel, Moldova își va închide parțial spațiul aerian, în zilele de 1 și 2 iunie.

La fel, în contextul evenimentului din 1 iunie, Brigada de Poliție cu Destinație Specială „Fulger”, în comun cu polițiști din Polonia, desfășoară exerciții în vederea sporirii nivelului de pregătire, reacție și intervenție. Și elicopterul Black Hawk este angrenat în antrenamentele tactice și survolează Chișinăul și împrejurimile acestuia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: