Prim-ministrul Dorin Recean și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, care s-au reunit într-o ședință de lucru pe 11 februarie, au discutat despre o serie de măsuri pentru sporirea securității energetice a țării. De asemenea, premierul Recean a comunicat pe rețelele de socializare despre proiectele menite să consolideze securitatea energetică care sunt implementate deja. Printre acestea se numără – construirea capacităților suplimentare de generare a energiei verzi, eficientizarea termică a blocurilor de locuit și dotarea clădirilor multietajate cu contoare individuale la fiecare apartament.
Guvernul a anunțat, într-un comunicat, că astăzi a avut loc o ședință de lucru, care a reunit premierul Recen, angajați ai Executivului, reprezentanți ai Comisiei Europene și partenerii de dezvoltare. Aceasta a fost prezidată de premierul Recean și co-prezidată de directorul General pentru Extindere și Vecinătate estică, Gert Jan Koopman.
Potrivit sursei citate, părțile au vorbit despre planul de sporire a rezilienței energetice a Republicii Moldova și nevoile de sprijin în acest scop. A fost pus în discuție inclusiv pachetul energetic implementat cu sprijinul UE, care prevede, în mod principal, suportul financiar de 30 de milioane de euro, alocat deja R. Moldova pentru a depăși efectele crizei umanitare din stânga Nistrului și oferirea unui pachet de ajutor de 250 de milioane de euro pentru 2025.
Ulterior, Dorin Recean a enumerat, într-o postare pe Facebook, și măsurile menite să consolideze securitatea energetică a Republicii Moldova care sunt deja în curs de implementare. Premierul a menționat că:
– pentru a elimina riscul ca regimul de la Tiraspol „să ne închidă lumina”, se construiesc 3 linii electrice aeriene de tensiune înaltă: Isaccea – Vulcănești, Bălți – Suceava și Strășeni – Gutinaș, care să ne asigure cu energie electrică de pe piața europeană;
– pentru a acoperi consumul de energie electrică după încheierea sezonului de încălzire, când CET-urile nu vor mai funcționa la capacitatea maximă, se construiesc noi centrale electrice mici, cu motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 225 MW. În plus, sunt construite două centrale pe cogenerare de 55 MW și, în curând, se va lansa procesul de construcție a unei centrale care să înlocuiască CET-2, de peste 250 MW;
– pentru a crește ponderea energiei regenerabile în consumul final la 30% până în 2030, se construiesc capacități suplimentare de generare a energiei verzi, printre care două centrale electrice (la Telenești și Strășeni) fotovoltaice mari;
– pentru a avea economii de circa 3 milioane de euro pe an, Guvernul va investi 90 de milioane de euro, în următorii trei ani, în renovarea și eficientizarea energetică a 3% din instituții publice;
– pentru ca oamenii să plătească mai puțin la factură, sunt reabilitatea blocurile de locuit. În următorii trei ani, vor fi eficientizate termic peste jumătate de milion de metri pătrați de locuințe.
– pentru a avea un control mai eficient asupra consumului de energie termică și pentru ca oamenii să plătească strict pentru energia consumată, se începe reconstrucția orizontală a sistemelor interne de distribuție a agentului termic și dotarea blocurilor multietajate cu contoare individuale la fiecare apartament.
„Criza energetică provocată de Kremlin în regiunea transnistreană a arătat, încă o dată, cât de important a fost să facem pașii strategici necesari ca să reducem orice dependență de Rusia și azi, pe malul drept, să avem căldură și lumină. (…) Știm că nu rezolvăm toate problemele peste noapte, dar avem o viziune clară și facem pași concreți pentru ca moldovenii să aibă mereu gaze și energie electrică și să avem prețuri cât mai mici”, a menționat Dorin Recean.
Precizăm că Republica Moldova, în special regiunea transnistreană, se confruntă cu o criză energetică, care a fost provocată după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz. Volumele de gaze naturale erau direcționate către malul stâng al Nistrului.
Din gazul rusesc erau asigurate necesitățile de consum ale locuitorilor din regiunea transnistreană, iar la Centrala de la Cuciurgan se producea curent electric pentru ambele maluri ale Nistrului.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.