Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat în acest an Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU care, din Yemen şi până în Coreea de Nord, ajută la hrănirea a zeci de milioane de persoane din lume, acolo unde foametea, adevărată „armă de război”, riscă să avanseze din cauza pandemiei de COVID-19, informează AFP, preluat de AGERPRES.
PAM se prezintă drept „cea mai mare organizație umanitară”, o necesitate deoarece, conform estimărilor sale, 690 de milioane de persoane – una din 11 – sufereau de subalimentare cronică în 2019. Iar în acest an numărul va fi fără îndoială mai mare din cauza pandemiei.
Programul Alimentar Mondial este recompensat pentru „eforturile sale de luptă împotriva foametei, pentru contribuția la îmbunătățirea condițiilor de pace în zonele afectate de conflicte şi pentru că a jucat un rol esențial în eforturile de a împiedica utilizarea foametei ca armă de război”, a declarat președinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen.
BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2020 Nobel Peace Prize to the World Food Programme (WFP).#NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/fjnKfXjE3E— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2020
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat de 100 de ori, printre laureaţi numărându-se persoane, instituţii sau organizaţii internaţionale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict.
Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace este Malala Yousafzai, care a avut 17 ani, în anul acordării premiului (2014). Cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru Pace este Joseph Rotblat, care avea 87 de ani în momentul acordării înaltei distincţii (1995).