Presa: Serviciile secrete britanice avertizează Moldova despre atacurile hibride din Rusia, înainte de alegeri
Full Article 2 minutes read

Presa: Serviciile secrete britanice avertizează Moldova despre atacurile hibride din Rusia, înainte de alegeri

Republica Moldova va fi vizată de un val de atacuri hibride din Federația Rusă, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană din această toamnă, scrie RBC-Ucraina cu referire la publicația Bloomberg.

Bloomberg scrie, cu referire la „surse familiare cu evaluările serviciilor de informații britanice”, că Marea Britanie va împărtăși din informațiile pe care le deține cu autoritățile de la Chișinău, pentru a le ajuta să contracareze posibilele amenințări din partea agenților ruși în următoarele luni.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, se va întâlni marți, 30 aprilie, la Londra, cu ministrul Regatului Unit al Industriei și Securității Economice, Nusrat Ghani, pentru a discuta despre „ingerința perturbatoare” a Rusiei.

Planurile Kremlinului pentru Moldova

Popșoi a declarat recent într-un interviu că metodele pe care Kremlinul de folosește variază: de la deepfake-uri create de inteligența artificială până la „saci de numerar pentru a submina democrația în Moldova”.

Luna trecută, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, a avertizat că Moscova plănuiește o campanie de „o intensitate fără precedent”. Potrivit lui, Moldova a descoperit informații care arată că Rusia intenționează să perturbe alegerile prezidențiale și referendumul UE din acest an.

În cadrul unei conferințe a șefilor de parlament din țările UE, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus că Rusia dorește să perturbe procesul viitoarelor alegeri din Moldova. Speakerul a făcut apel la reprezentanții Uniunii Europene trebuie să ajute Chișinăul „să continue lupta pentru democrație”.

La rândul său, președinta Maia Sandu a spus că Republica Moldova este ținta ingerinței Rusiei, deoarece Federația Rusă dorește să perturbe integrarea țării în UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: