Presa turcă: Putin i-a confirmat lui Erdogan că va veni în Turcia
Full Article 2 minutes read

Presa turcă: Putin i-a confirmat lui Erdogan că va veni în Turcia

Dictatorul rus Vladimir Putin va efectua o vizită oficială în Turcia. Informația a fost confirmată de administrația prezidențială de la Ankara, în urma unei conversații telefonice dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin, scrie Hurriyet.

În timpul discuției telefonice, care a avut loc pe 2 august, Putin și Erdogan au vorbit despre Acordul privind cerealele ucrainene din Marea Neagră, care a fost recent rupt de Moscova. Președintele turc i-a spus omologului său rus că „nu trebuie să se întreprindă pași care ar putea duce la escaladarea tensiunilor”. Acesta a transmis că ruperea Acordului „nu va aduce nimic bun”, iar țările cu venituri mici, care au nevoie de cereale, vor avea cel mai mult de suferit.

Totodată, potrivit administrației prezidențiale turce, în timpul convorbirii Erdogan și Putin au hotărât că cel din urmă va întreprinde o vizită în Turcia. Totuși, o dată exactă pentru când va avea loc deplasarea oficială nu a fost anunțată.

***

Amintim că Curtea Penală Internațională (CPI) a emis, în martie curent, un mandat de arestare pentru Vladimir Putin și ombudsmanul rus pentru drepturile copiiilor Maria Lvova-Belova. Aceștia sunt suspectați de deportarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia, începând cu 24 februarie 2022. Kremlinul a numit decizia Curții nulă din punct de vedere juridic, deoarece Moscova nu se află sub jurisdicția acesteia.

Cu toate acestea, Putin nu poate să viziteze țările care au ratificat Statutul de la Roma și statele care recunosc jurisdicția Tribunalului de la Haga (123 de state), întrucât va fi arestat. Este vorba despre toate țările europene, toată America de Sud (inclusiv aliați ai Rusiei precum Venezuela), Tadjikistan, Brazilia, Africa de Sud, precum și Afganistan, Republica Centrafricană și Nigeria.

De menționat că Turcia nu este semnatară a Statului de la Roma, actul fondator al CPI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: