Președinta comisiei de evaluare a performanțelor lui Stoianoglo cere CSP-ului să o excludă din componența acesteia
Full Article 3 minutes read

Președinta comisiei de evaluare a performanțelor lui Stoianoglo cere CSP-ului să o excludă din componența acesteia

Ex-președinta interimară a Curții de Apel Chișinău Lidia Bulgac a decis să renunțe la funcția de membru al comisiei care va evalua performanțele procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței din 28 decembrie a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Membrii CSP vor examina subiectul în cadrul altei ședințe.

Anunțul despre retragerea Lidiei Bulgac a fost făcut de către raportorul Eduard Varzari, care a menționat că ex-judecătoarea a invocat „motive personale”. Varzari a menționat că regulamentul privind activitatea comisiei speciale nu prevede posibilitatea demisiei membrilor și a propus ca subiectul să fie examinat în cadrul altei ședințe a CSP. Restul membrilor Consiliului au fost de acord cu amânarea.

Amintim că, la începutul lunii noiembrie 2021, președinta țării Maia Sandu a inițiat procedura de evaluare a performanțelor procurorului general. Pe 23 noiembrie, CSP a creat comisia specială din cinci membri, care a desfășurat deja câteva ședințe. Președinta comsiei a fost aleadă Lidia Bulgac, iar secretar – avocata Angela Popil. În afară de ei, în comisie au fost incluși Drago Kos (înaintat de președinta Maia Sandu) și avocatul Ion Matușenco (reprezentantul lui Alexandr Stoianoglo).

Cel de-al cincilea membru a fost exclus din componența comisiei pe 2 decembrie. este vorba despre procurorul român Mariana Alexandru, delegată de CSP. Aceasta nu a putut să participe la activitatea comisiei din motiv că procurorul general al României Gabriela Scutea, pe motiv că legislația țării vecine nu prevede astfel de acțiuni. Mariana Alexandru nu a fost înlocuită cu un alt membru.

Pe 13 decembrie, Comisia de la Veneția a recomandat autorităților să revadă mecanismul de evaluare a performanțelor procurorului general. Însăși inițiativa a fost calificată drept „neobișnuită pentru Europa”, însă principalele critici au vizat mecanismul în sine. Comisiea a recomandat să fie incluse în Legea cu privire la Procuratură criterii clare de evaluare a activității procurorului general. De asemenea, experții au criticat frecvența evaluării la care poate fi supus procurorul general: „O evaluare poate fi inițiată în fiecare an. Asta înseamnă că procurorul general poate fi supus unui număr de 7 evaluări pe durata mandatului său, pe când procurorii simpli sunt evaluați o dată la 4 ani”, se arată în aviz.

Președinta Comsiei juridice, numiri și imunități Olesea Stamate a declarat că „autoritățile vor ține cont de unele recomandări. „Unele recomandări se vor transforma în proiect de amendare a legii. Cu siguranță unele dintre recomandări. Dacă toate – îmi vine greu să răspund, pentru că trebuie să ne așezăm împreună cu ministrul Justiției și să discutăm care dintre recomandări suntem gata să le incorporăm acum în textul legii și care, poate, eventual, în viitor, vom ajusta textul legii. Pentru că, de exemplu, participarea procurorului general la ședințele CSP – este sau nu necesară acum?”, a precizat deputata PAS.

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a remarcat că în țara noastră există „unele particularități specifice”, însă a dat asigurări că recomandările Comisiei vor fi examinate cu mare atenție, însă a subliniat că „reforma justiției va continua”.

Iar președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat într-o emisiune televizată că evaluarea activității procurorului general suspendat va continua, iar cadrul legal va fi îmbunătățit pe parcus.

Alexandr Stoianoglo a contestat decizia privind inițierea unei evaluări a performanțelor sale în calitate de procuror general, însă Curtea de Apel a declarat drept inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: