NM

Președinta comisiei de evaluare a performanțelor lui Stoianoglo cere CSP-ului să o excludă din componența acesteia

Ex-președinta interimară a Curții de Apel Chișinău Lidia Bulgac a decis să renunțe la funcția de membru al comisiei care va evalua performanțele procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței din 28 decembrie a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Membrii CSP vor examina subiectul în cadrul altei ședințe.

Anunțul despre retragerea Lidiei Bulgac a fost făcut de către raportorul Eduard Varzari, care a menționat că ex-judecătoarea a invocat „motive personale”. Varzari a menționat că regulamentul privind activitatea comisiei speciale nu prevede posibilitatea demisiei membrilor și a propus ca subiectul să fie examinat în cadrul altei ședințe a CSP. Restul membrilor Consiliului au fost de acord cu amânarea.

Amintim că, la începutul lunii noiembrie 2021, președinta țării Maia Sandu a inițiat procedura de evaluare a performanțelor procurorului general. Pe 23 noiembrie, CSP a creat comisia specială din cinci membri, care a desfășurat deja câteva ședințe. Președinta comsiei a fost aleadă Lidia Bulgac, iar secretar – avocata Angela Popil. În afară de ei, în comisie au fost incluși Drago Kos (înaintat de președinta Maia Sandu) și avocatul Ion Matușenco (reprezentantul lui Alexandr Stoianoglo).

Cel de-al cincilea membru a fost exclus din componența comisiei pe 2 decembrie. este vorba despre procurorul român Mariana Alexandru, delegată de CSP. Aceasta nu a putut să participe la activitatea comisiei din motiv că procurorul general al României Gabriela Scutea, pe motiv că legislația țării vecine nu prevede astfel de acțiuni. Mariana Alexandru nu a fost înlocuită cu un alt membru.

Pe 13 decembrie, Comisia de la Veneția a recomandat autorităților să revadă mecanismul de evaluare a performanțelor procurorului general. Însăși inițiativa a fost calificată drept „neobișnuită pentru Europa”, însă principalele critici au vizat mecanismul în sine. Comisiea a recomandat să fie incluse în Legea cu privire la Procuratură criterii clare de evaluare a activității procurorului general. De asemenea, experții au criticat frecvența evaluării la care poate fi supus procurorul general: „O evaluare poate fi inițiată în fiecare an. Asta înseamnă că procurorul general poate fi supus unui număr de 7 evaluări pe durata mandatului său, pe când procurorii simpli sunt evaluați o dată la 4 ani”, se arată în aviz.

Președinta Comsiei juridice, numiri și imunități Olesea Stamate a declarat că „autoritățile vor ține cont de unele recomandări. „Unele recomandări se vor transforma în proiect de amendare a legii. Cu siguranță unele dintre recomandări. Dacă toate – îmi vine greu să răspund, pentru că trebuie să ne așezăm împreună cu ministrul Justiției și să discutăm care dintre recomandări suntem gata să le incorporăm acum în textul legii și care, poate, eventual, în viitor, vom ajusta textul legii. Pentru că, de exemplu, participarea procurorului general la ședințele CSP – este sau nu necesară acum?”, a precizat deputata PAS.

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a remarcat că în țara noastră există „unele particularități specifice”, însă a dat asigurări că recomandările Comisiei vor fi examinate cu mare atenție, însă a subliniat că „reforma justiției va continua”.

Iar președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat într-o emisiune televizată că evaluarea activității procurorului general suspendat va continua, iar cadrul legal va fi îmbunătățit pe parcus.

Alexandr Stoianoglo a contestat decizia privind inițierea unei evaluări a performanțelor sale în calitate de procuror general, însă Curtea de Apel a declarat drept inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Moldova nu mai e grădina înfloritoare de altădată”: protest presărat cu promisiuni electorale, la Ministerul Agriculturii. Reacție

Simpatizanți, membri și deputați ai Partidului Socialiștilor au ieșit, din nou, în stradă. De această dată, manifestații au protestat, în frunte cu fostul președinte socialist Igor Dodon – în fața sediului Ministerului Agriculturii. Mulțimea a acuzat conducerea instituției că ar fi promovat politici care au „distrus sistemic sectorul agricol”. Nu au lipsit nici promisiunile electorale. Contactați, reprezentanții MAIA au declarat pentru NM că protestul are „caracter electoral” și că nu comentează acțiunile socialiștilor, dar rămâne, în schimb, „alături de fermieri”.

„Din cauza politicii ineficiente și a aventurilor geopolitice ale PAS și ale oamenilor numiți de ei, sectorul agricol a ajuns în pragul falimentului. Fermierii au pierdut piețele tradiționale de desfacere, iar autoritățile nu oferă mecanisme reale de sprijin. În plin sezon agricol, rafturile magazinelor sunt pline de produse de import, în timp ce produsele autohtone nu ajung să fie comercializate”, a declarat liderul socialiștilor, Igor Dodon.

Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a acuzat la rândul său guvernarea de presiuni asupra agricultorilor: „Cei care i-au adus la putere sunt astăzi persecutați. Fermierii nu mai pot veni în centrul Chișinăului să-și ceară drepturile fără să fie intimidați. Regimul actual acționează exclusiv în favoarea băncilor. Avem cele mai scumpe credite pentru agricultură, iar agricultorii părăsesc țara fiindcă nu au acces la finanțare”.

Liderul PSRM, Igor Dodon, care în ajun a anunțat, alături de alte trei partide politice că merge în bloc la parlamentare, susține că lucrurile în sectorul agricol „poate și trebuie să fie schimbate”. Acesta susține că „noua guvernare” care va fi formată după alegerile din septembrie „va reda agriculturii statutul de ramură strategică”. În final, manifestații au cerut demisia guvernării PAS.

Contactată pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Daniela Turculeț, a calificat protestul socialiștilor drept o acțiune „cu caracter electoral”.

„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu comentează acțiunile și declarațiile formațiunilor politice. Cert este că ministerul este alături de fermieri și investește în sporirea competitivității fermierilor. În ultimii ani, Guvernul Republicii Moldova a direcționat circa 6 miliarde de lei din bugetul național către producătorii agricoli, prin intermediul AIPA. Ministerul susține dezvoltarea produselor cu valoare adăugată, investește în educația și cercetarea agricolă, facilitează accesul pe piețele externe și menține dialogul cu asociațiile de profil”, a precizat Turculeț.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: