Maia Sandu: Va fi organizat un referendum privind aderarea Moldovei la UE
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu: Va fi organizat un referendum privind aderarea Moldovei la UE

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană se va face numai prin referendum. Asigurarea vine din partea președintei țării, Maia Sandu. „Nu este niciun pericol ca cineva să vă împingă în UE fără dorința voastră”, i-a răspuns șefa statului unui cetățean din Răuțel, Fălești.

„Până la aderare este cale lungă și aderarea o vom face numai cu referendum. Deci dumneavoastră o să aveți cu toții posibilitatea să votați și să spuneți. Noi nu suntem în Uniunea Europeană. Aceasta este doar prima ușă deschisă, dar când o să avansăm, și sperăm să avansăm, urmează inițierea negocierilor. Depinde de noi cât de repede putem face asta, pentru că unele țări au așteptat destul de mulți ani, dar aderarea se face prin referendum. Nu este nici un pericol la cineva să vă împingă în Uniunea Europeană fără dorința voastră”, a declarat șefa statului în timpul unei întâlniri cu locuitorii din Răuțel.

De menționat că, odată cu semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE, autoritățile de la Tiraspol au venit cu o serie de declarații în care acuzau autoritățile de la Chișinău că nu ar fi ținut cont de opinia Transnistriei.  Vitalii Ignatiev, conducătorul instituției de la Tiraspol responsabilă de „relații externe”, a numit „populism” declarațiile Maiei Sandu precum că locuitorii regiunii transnistrene ar sprijini integrarea europeană a Moldovei. După cum a remarcat Ignatiev, într-un interviu pentru canalul de televiziune rus „Russia 4”, Transnistria luptă pentru independență și pentru dezvoltarea relațiilor cu Rusia.

Republica Moldova a semnat, la 3 martie 2022, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pe 23 iunie 2022, țara noastră a primit statul de țară candidată pentru aderarea la UE, alături de Ucraina. În reacția sa de după eveniment, Rusia a minimalizat importanța statului de țară candidat acordat Republicii Moldova. Recent, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus că prin acordarea statutului de state-candidate la aderarea la UE pentru Moldova și Ucraina, Bruxelles-ul ar fi desfășurat „un gambit geopolitic împotriva Rusiei”. Potrivit lui, Moldova și Ucraina vor rămâne țări „veșnic” candidate la UE.

Recent, președinta Sandu a anunțat că autoritățile Republicii Moldova vor adopta și finaliza, până la sfârșitul lunii iulie, Planul de acțiuni care va conține pași concreți privind combaterea corupției, reformarea justiției sau eliminarea influenților oligarhice asupra sistemului economic, politic și mass-media din Republica Moldova. Potrivit Maiei Sandu, integrarea Moldovei în UE este un program de țară, iar autoritățile statului nu au dreptul la eșec în acest proces.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: