NM

Președintele Igor Dodon se va întâlni pe 28 iulie cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski

Președintele Igor Dodon se va întâlni marți, 28 iulie, cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski. Declarația a fost făcută în cadrul ediției speciale a platformei „Președintele răspunde” din 24 iulie, care se desfășoară în aceste momente la vila prezidențială de la Condrița, la care au fost invitați jurnaliști de la mai multe instituții de presă, inclusiv NM. 

Șeful statului a fost înrebat de jurnaliști din ce motiv nu s-a desfășurat în această săptămână ședința Consiliului Suprem de Securitate, așa cum Igor Dodon a anunțat anterior. 

„Colegii din diferite ministere și cei care gestionează domeniul au cerut să aibă mai mult timp pentru a pregăti ședința, ținând cont de discuțiile pe care le au acum cu autoritățile din stânga Nistrului. Probabil va fi săptămâna viitoare, pentru că eu marți mă voi întâlni cu domnul Krasnoselski. Am considerat că trebuie să discutăm, poate hotărâm problema până atunci. Am văzut că au scos așa-numiții „grăniceri” și au introdus așa-numiții „milițieni”, a relatat Dodon.

Igor Dodon a precizat că, din informațiile publice pe care le deține, 15 din cele 37 de posturi de control instalate de autoritățile locale din stânga Nistrului au fost scoase.

Joi, 16 iulie, Partidul Democrat a cerut convocarea în regim prioritar a Consiliului Suprem de Securitate pentru a examina instalarea celor 37 de posturi ilegale în Zona de Securitate și eliminarea imediată a acestora. Declarația a fost făcută de către deputatul Alexandru Jizdan, care a anunțat și despre crearea unui grup de lucru cu privire la soluționarea problemei.

Tiraspolul susține că s-au instalat, în total, 31 de astfel de posturi, însă după ridicarea stării de urgență în Transnistria, jumătate dintre acestea au fost demontate. Liderul transnistrean a precizat că acestea au fost instalate cu scopul de a crea bariere suplimentare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Într-o discuție telefonică, Krasnoselski i-a spus lui Dodon că posturile instalate temporar nu vor fi demontate atâta timp cât situația epidemiologică nu se va îmbunătăți. Iar pe 17 iulie, administrația de la Tiraspol a avertizat că în Zona de Securitate ar putea avea loc anumite provocări din partea reprezentanților Chișinăului.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ilan Șor

„Victoria” lui Șor nu este de acord cu sancțiunile impuse de UE: Le vom contesta și la CtEDO dacă va fi necesar

Blocul „Victorie”, condus de politician condamnat Ilan Șor, acuză Uniunea Europeană de ingerință în alegerile din Republica Moldova, după ce formațiunea și mai mulți lideri afiliați au fost incluși pe lista de sancțiuni. Reprezentanții blocului susțin că măsura este una politică și anunță că vor contesta decizia în instanțele europene, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Potrivit blocului, sancțiunile ar fi motivate politic și ar avea drept scop să exercite presiuni asupra opoziției, care critică actuala guvernare. Totodată, liderii „Victorie” contestă acuzațiile aduse de UE privind tentative de destabilizare, pe care le califică drept „nefondate și nedovedite”.

„Referințele la publicații din mass-media pro-guvernamentală și la solicitările oponenților noștri par absolut ridicole. Asemenea acțiuni încalcă drepturile fundamentale: prezumția  nevinovăției, libertatea de exprimare, dreptul la un proces echitabil și alegeri corecte. Vom contesta aceste decizii în instanțele UE și, dacă va fi necesar, la CtEDO”, precizează Blocul „Victorie” în comunicatul emis pe 17 iulie.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus 3 entități – toate afiliate lui Șor – în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7 și Centrul Cultural-educațional al Moldovei.

Pe lista sancțiunilor UE mai figurează, acum, și alți 9 lideri de partide și politicieni afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023. Între aceștia: președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca și președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu.

Victoria Furtună și Alexei Lungu au condamnat public sancțiunile impuse de UE și au anunțat că le vor contesta în judecată.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: