Președintele Portugaliei, despre Maia Sandu: „O președintă foarte impresionantă și extraordinară, dar, la fel, un stat care luptă pentru democrație”
Full Article 3 minutes read

Președintele Portugaliei, despre Maia Sandu: „O președintă foarte impresionantă și extraordinară, dar, la fel, un stat care luptă pentru democrație”

Președintele Portugaliei Marcelo Rebelo de Sousa, care se află într-o vizită la Chișinău, a declarat că recenta vizită la Lisabona a omologului său moldovean, Maia Sandu, a fost una „de succes”. Liderul portughez a declarat că, în timpul vizitei, autoritățile de la Lisabona au văzut nu doar o președintă extraordinară, dar și un stat care luptă pentru democrație. Precizările au fost făcute pe 30 octombrie, în cadrul unei conferințe comune cu Maia Sandu.

Ați venit în Portugalia și vizita dvs a fost una de succes. A fost de succes, deoarece noi am putut vedea nu doar o președintă foarte impresionantă și extraordinară, dar, la fel, un stat care luptă pentru democrație, care luptă pentru drepturile omului, care luptă pentru spremația legii, care luptă pentru ceea ce este important – de a avea aici, pe continentul nostru comun, pace și securitate. Pacea și securitatea sunt realizabile doar având democrație, pluralism, libertate și stat de drept, niciodată cu dictatură. Și apoi desigur că a fost de succes deoarece noi am început o cale, un drum important în cooperarea noastră: politică, diplomatică, dar și economică. La fel, cooperare în domeniul educației, și, respectiv, cooperare tehnologică și științifică”, i-a spus liderul de la Lisabona Maiei Sandu, în timpul conferinței.

Precizăm că, în perioada 30 – 31 octombrie, Marcelo Rebelo de Sousa efectuează o vizită oficială la Chișinău. Astăzi, președintele Portugaliei a fost întâmpinat de Maia Sandu cu onoruri militare, la Președinție. Eventual, cei doi lideri au avut o întrevedere bilaterală, apoi au participat la semnarea Scrisorii de intenție privind cooperarea educațională între Consiliul rectorilor din Republica Moldova și Consiliul rectorilor universităților portugheze, iar, ulterior, au susținut declarații de presă (Detalii – AICI și AICI). Tot în cursul zilei de astăzi, Marcelo Rebelo de Sousa se va întâlni cu președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean și va depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, care se află în centrul capitalei. Mâine, pe agenda președintelui portughez figurează participarea, împreună cu Maia Sandu, la un forum organizat de Agenția de Investiții. În marja forumului, va avea loc ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere între agențiile de investiții din Moldova și Portugalia.

***

Amintim că și Maia Sandu a efectuat o vizită oficială la Lisabona, care a avut loc în perioada 2 – 4 octombrie.

Pe 3 octombrie, șefa statului a avut o întâlnire cu diaspora moldovenească în Lisabona (Detalii AICI) . A doua zi, pe 3 octombrie, președinta Sandu a fost întâmpinată cu onoruri militare de omologul său portughez Marcelo Rebelo de Sousa. Oficialii au avut o întrevedere, iar, ulterior, au susținut o conferință de presă (Detalii AICI și AICI) . În după-amiza zilei, șefa statului s-a întâlnit și cu primarul Lisabonei Carlos Moedas, care i-a înmânat Cheia de Onoare a orașului. (Detalii AICI). Pe 4 octombrie, Maia Sandu a fost s-a întâlnit cu președintele Parlamentului și ministrul de Externe de la Lisabona. Ulterior, lidera de la Chișinău și de Sousa au participat la un forum economic cu antreprenorii portughezi. (Detalii – AICI).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: