protv.md

Președintele raionului Călărași și un primar – după gratii. Procuratura a publicat stenograma discuțiilor

Președintele raionului Călărași Ștefan Bolea și un șef de direcție a Consiliului raional au primit 30 de zile arest preventiv. Totodată, primarului de Călărași Ion Olari i-a fost aplicată măsura preventivă – 20 de zile arest preventiv. Informația a fost confirmată, 2 februarie, de Procuratura Anticorupție.

De asemenea, PA a publicat extrase din discuțiile aleșilor locali, învinuiți în dosarul fraudării achizițiilor publice.

Extras 1
„S – Am vorbit ieri cu (denumirea persoanei juridice)
B – Și?
S – Şi până zilele acestea facem, îl presăm.
B – Aha.
S – Acolo îi 400 000, nu știu câți lei, plus cu 10 % „обналичка” asta şi iese, iese 360 000 şi la trei împărțim, fără p**ă aista de jos şi gata, iese câte 120 de fiecare, 400 000.
B – Aha, aha, iar am să-l prind undeva.
S – Din 400 000 şi el o zis 10 % „обналичка”, inclusiv.
B – Aha, aha.
S – Eu aşa şi le-am spus. Şi dacă spunem aşa… Ieri m-am întâlnit cu primarul şi pe urmă cu dânșii şi câte 120 iese, o să ne dea la mână așa, dar și o zis că până încolo joi, încolo el le grămădește.
B – Da uite și cu…
S – El tot face”

Extras 2
„S – Iaca vezi. Dar de făcut transferul, 500 583, așa-i?
O – Da.
S – Minus 10 (face calcule la calculator și îi prezintă primarului).
O – 450. Și noi cât am primit? Cât am luat?
S – Minus 120, lui aista (preşedintele Consiliului raional Călăraşi).
O – Mhm.
S – Şi împărțit la doi.
O – Aşa şi am planificat 120 și 160 de mii.
S – Nouă câte 165-160 mii și în rest am dat acolo.
O – Ei cred că îi așa, eu n-am de unde să știu, tu ai dus evidența.
S – Nu da. El amu la Călăraşi vine.
O – Atunci mi-o dat „с**а” (cuvânt necenzurat în limba rusă) aceia cu leii aceiaşi. Cu cursul acela și na hai repede. Și nu m-am dezmeticit, cum p***a m**i (cuvânt necenzurat) m-am dus după 70 și mi-a dat o sută și ceva, ce „х***я” (cuvânt necenzurat în limba rusă)? Nu înțelegeam.
S – Mhm.
O – Și am vrut să mă întâlnesc cu tine și de-amu să vedem.
S – Mhm.
O – Da dacă… Tu ai dreptate, cu aiştea 160.
S – Da„

Precizăm că, pe 31 ianuarie, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat percheziții la Călărași. Aceștia au desfășurat acțiuni de urmărire penală în cadrul mai multor cauze, pornite pe fapte de corupție.

Informația a fost confirmată pentru NM de către Angela Starinschi, reprezentanta CNA.

„Desfășurăm acțiuni de urmarire penală, la Călărași, în cadrul mai multor cauze, pornite pe fapte de corupție. Investigațiile noastre vizează fraudarea achizițiilor publice și alte abuzuri, comise de către persoane publice din administrația publică locală”, a comunicat Starinschi.

Reprezentanta CNA a menționat că sunt efectuate percheziții „la președintele raionului, la primar și la un sef de direcție”: „Vom oferi mai multe informații după finalizarea tuturor acțiunilor”.

În urma perchezițiilor Ștefan Bolea și Ion Olari au fost reținuți.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: