Președinția UE cere crearea unui tribunal internațional pentru crime de război, după tragedia de la Izium
Full Article 2 minutes read

Președinția UE cere crearea unui tribunal internațional pentru crime de război, după tragedia de la Izium

Republica Cehă, care asigură în prezent președinția prin rotație a Uniunii Europene, a cerut sâmbătă crearea unui tribunal internațional pentru crime de război, după descoperirea a sute de corpuri înhumate sumar în nord-estul Ucrainei, relatează AFP, citat de Agerpres.

Apelul intervine după descoperirea a circa 450 de morminte la periferia Izium, oraș în nord-estul Ucrainei recucerit de la ruși săptămâna trecută, unele dintre corpurile exhumate prezentând urme de tortură.

„În secolul al XXI-lea, astfel de atacuri împotriva populației civile sunt de neconceput şi odioase”, a declarat ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, pe Twitter.

„Nu trebuie să trecem peste asta. Suntem pentru pedepsirea tuturor criminalilor de război”, a adăugat el.

„Cer crearea rapidă a unui tribunal internațional special care să urmărească crima de agresiune”, a insistat Lipavsky.

Potrivit anchetatorilor, 99 la sută dintre cadavrele exhumate prezintă semne de moarte violentă. Unele corpuri exhumate aveau mâinile legate la spate. Cadavre de copii au fost de asemenea găsite în pădurea de lângă Izium.

Republica Cehă, fostă țară comunistă şi în prezent membră a UE şi a NATO, a primit circa 400.000 de refugiați ucraineni şi a furnizat un ajutor militar în valoare de 150 milioane de dolari Ucrainei, invadată de Rusia la 24 februarie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: