Prima Casă Plus. Care sunt noutățile programului, pentru cine este potrivit și cum va influența piața imobiliară
Full Article 5 minutes read

Prima Casă Plus. Care sunt noutățile programului, pentru cine este potrivit și cum va influența piața imobiliară

În Moldova, în iulie, va fi lansat programul de stat actualizat pentru credite ipotecare preferențiale Prima Casă Plus. Potrivit autorităților, acesta va deveni accesibil unui număr mai mare de cetățeni ai țării. NM vă povestește despre noile condiții ipotecare, precum și despre potențialii beneficiari și modul în care acesta poate afecta piața imobiliară.

Ce prevederi noi conține Prima Casa Plus?

Proiectul ipotecar de stat actualizat Prima Casă Plus a fost prezentat săptămâna aceasta de premierul Dorin Recean. Spre deosebire de programul actual, în  programul actualizat Prima Casă Plus :

  • Suma maximă a creditului va crește de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei.
  • Durata maximă a împrumutului va crește de la 25 de ani la 30 de ani.
  • Beneficiari ai Prima Casă Plus vor putea deveni persoane ale căror profesii sunt considerate libere, de exemplu: avocați, notari, actori, taximetriști.
  • Programul va fi disponibil și pentru persoanele care au locuințe în mediul urban cu o suprafață de până la 50 de metri pătrați și care doresc să-și cumpere o locuință cu o suprafață mai mare.
  • Garanția de stat va crește de la 50% la 70% din valoarea creditului la achiziționarea unei locuințe în afara Chișinăului. La Chișinău, garanția statului va crește de la 50% la 65%, dar numai cu condiția că este o clădire care are nu mai mult de 10 ani.

Creșterea volumului garanțiilor de stat se explică prin dorința autorităților de a stimula achiziționarea de locuințe în afara Chișinăului.

Condițiile actualizate ale programului vor intra în vigoare în iulie. În prezent, rata dobânzii în cadrul programului Prima Casă este de 7,63% pe an. În fiecare an, autoritățile cheltuiesc 160 de milioane de lei pentru acest program. Potrivit lui Recean, după implementarea Prima Casă Plus, această sumă se va dubla.

Ce este Prima Casa?

Prima Casă este un program guvernamental de creditare ipotecară preferențială. A fost lansat în 2017 de Partidul Democrat, aflat la guvernare, la acea vreme. Programul a oferit tinerilor și familiilor tinere care nu au locuințe proprii în mediul urban o oportunitate de a contracta un credit ipotecar în condiții preferențiale.

Atunci Prima Casă prevedea că familiile tinere puteau contracta un credit ipotecar pe o perioadă de până la 25 de ani cu un avans de 10% din costul locuinței (ipotecile bancare aveau fixat atunci un avans de 30%), iar apoi această contribuție s-a redus la 5%.

Rata dobânzii la Prima Casă este variabilă și depinde de rata de bază a băncii la împrumuturi, care la rândul său depinde de rata depozitelor nou atrase în lei pe o perioadă de la 6 luni până la 12 luni, marja bancară 3% și comisionul bancar 0,25%.

Ulterior, autoritățile au extins programul pentru a include familiile numeroase, angajații din sectorul public și chiar lucrătorii din sectorul privat. Drept urmare, peste șase ani, peste 8 mii de familii au profitat de program.

Este de remarcat faptul că, după implementarea programului, băncile comerciale și-au revizuit programele de credit ipotecar. Și acum multe bănci au dobânzi comparabile cu programul Prima Casă, dobânda efectivă este de aproximativ 8%.

Cum va afecta actualizarea programului Prima Casa piața?

Experții cu care a vorbit NM se îndoiesc că actualizarea programului Prima Casă va avea vreun impact semnificativ asupra pieței imobiliare. Expertul economic Veaceslav Ioniță a menționat că inițiativa Guvernului a venit într-un moment în care inflația și, în consecință, ratele împrumuturilor au scăzut în Moldova.

„În ultimul timp, prețurile locuințelor în Moldova au crescut din cauza deficitului de ofertă, plus inflația. Acum piața este foarte asemănătoare cu ceea din 2007-2008, când prețurile erau mari, dar piața [și numărul vânzărilor] erau neînsemnate. Cred că piața va lua o pauză, iar peste un an și jumătate vor apărea pe piață și alte proprietăți imobiliare, în oraș și nu doar, [și atunci oferta va crește]. În acest caz, Guvernul a reușit la timp”, crede expertul.

Șeful unei agenții imobiliare, Piotr Oleinic, a remarcat, la rândul său, că actualizarea programului Prima Casă Plus este bună, însă noile condiții nu sunt la fel de revoluționare ca atunci când a fost lansat programul. „Când Prima Casă a fost lansată, au existat inovații complexe: nu doar că au implementat un program de credit ipotecar preferențial, dar au și redus taxele percepute din vânzarea locuințelor. Nu pot spune ce a avut atunci cel mai mare impact, dar în cele din urmă piața a devenit mai civilizată: ponderea tranzacțiilor ipotecare a crescut, locuințele au devenit mai accesibile, dar acest lucru a dus și la creșterea prețurilor”, a spus Oleinic.

Oleinic nu crede că programul actualizat va fi solicitat. „Acum [pe piața creditelor ipotecare] există concurență din partea băncilor care au propriile programe de credit ipotecar, plus că o parte dintre oamenii care au vrut să folosească Prima Casă au făcut-o deja. De asemenea, merită de remarcat faptul că oamenii încă mai au teamă asociată cu creșterea bruscă a ratelor ipotecare [în urmă cu doi ani]”, a concluzionat expertul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: