Șapte ONG-uri, inclusiv Centrul pentru Jurnalist Independent (CJI) și Asociația Promo-LEX, au lansat o declarație comună, pe 27 martie, în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu „lipsa standardelor de calitate” a legii care permite suspendarea temporară sau definitivă a licențelor furnizorilor de servicii media audiovizuale de către Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională (CPPIIN). Organizațiile atrag atenția că mecanismele juridice similare, care presupun suspendarea actelor permisive ale posturilor TV și de radio în lipsa unei hotărâri judecătorești, au fost declarate anterior drept neconstituționale.
„Exprimăm regretul și dezaprobarea în raport cu perpetuarea practicilor ce sfidează principiului transparenței în procesul decizional, în special în lumina faptului că suspendarea licenței de emisie a unui post de televiziune reprezintă o ingerință în dreptul la libera exprimare a presei, iar consultarea publică a inițiativelor legislative ce au implicații asupra acestui domeniu este de o importanță deosebită”, se arată în textul declarației, publicat de CJI.
Organizațiile neguvernamentale semnatare au solicităat autorităților, în acest context, să revizuiască prevederile legale relevante în vederea asigurării conformității acestora cu standardele internaționale.
De menționat că declarația a fost semnată de șapte ONG-uri: Centrul pentru Jurnalism Independent, Amnesty International Moldova, Asociația Presei Electronice, Asociația Promo-LEX, Centrul „Acces-Info”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Centrul de Politici și Reforme.
***
Amintim că Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, din care face parte inclusiv premierul Dorin Recean și directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a decis, pe 20 martie, sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, care deține televiziunea Canal 5 și postul de radio Maestro FM, în urma constatării unor „bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”.
Decizia a fost luată la propunerea șefului SIS, Alexandr Musteață, după ce a fost stabilit că beneficiarii efectivi ai Canal 5 sunt fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Reprezentanții postului TV au numit decizia „un nou atac la libertatea de exprimare”.
Reamintim în acest context că, pe 1 martie 2024, Consiliul Audiovizualului raporta că TV-Găgăuzia și Canal 5 au preluat conținuturi de la posturile de televiziune cu licență suspendată: Primul în Moldova, ITV, Orhei TV, TV6 și Orizont TV.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!