Multe instituții publice, inclusiv Președinția și Guvernul au participat, pe 16 noiembrie, la campania de împădurire, unde au plantat peste 200.000 de puieți, inclusiv stejari, arțari și alte specii, în localitatea Mălăiești din raionul Orhei. Acțiunea face parte din campania națională „Generația pădurii”, lansată în anul 2023, care urmărește reabilitarea fondului forestier degradat și crearea de noi păduri.
Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, peste 600 de angajați din ministere și agenții guvernamentale au fost implicați activ în acțiuni similare desfășurate în peste 400 de locații din întreaga țară. „Suntem mândri să facem parte din Generația Pădurii. Prin aceste eforturi, contribuim la un mediu mai curat, un aer mai proaspăt și o viață mai sănătoasă pentru toți cetățenii,” a declarat Vodă.
Președinta Maia Sandu a mers în satul Frumușica, din comuna Băcioi și, alături de sute de voluntari, a plantat puieți de salcâm și frasin pentru a extinde pădurea din zonă.
„Le mulțumesc tuturor colegilor, localnicilor, tinerilor și reprezentanților asociațiilor și companiilor, dar și tuturor celor care azi, în diferite localități, s-au alăturat Generației Pădurii, ca să ne putem bucura cu toții de un viitor mai sănătos”, a spus președinta.
Șefa statului i-a îndemnat pe toți cetățenii să participe la cât mai multe acțiuni de plantare, care se vor desfășura în următoarele săptămâni în toate regiunile din țară: „Fiecare puiet sădit este un pas înainte spre o planetă mai curată, spre o Moldovă mai verde”.
Și președintele Parlamentului a meneționat: „Azi, împreună cu colegii mei din Parlament, am plantat puieți de stejari, dar și ghinzi în ocolul silvic de lângă satul Căpriana, raionul Strășeni. Astfel ne-am alăturat campaniei lansată de Ministerul Mediului „Generația pădurii” care are scopul să extindem suprafața împădurită din întreaga țară. Este important ca fiecare dintre noi să contribuim zi de zi pentru a crea un mediu sănătos și verde la noi acasă”.
Toți cei care vor să pună umărul la campania națională de împădurire pot accesa acest link și să afle unde sunt terenurile disponibile pentru plantările din lunile noiembrie – decembrie – https://bit.ly/48THVM8.
De asemenea, și Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) s-a alăturat campaniei naționale de împădurire, plantând peste 10.000 de puieți de salcâm pe o suprafață de 3 hectare în ocolul silvic Zloți, raionul Cimișlia.
În cadrul campaniei, care vizează plantarea a peste 26 de milioane de puieți în luna noiembrie, AAC sprijină eforturile de combatere a schimbărilor climatice și de protejare a biodiversității, mobilizându-și angajații pentru crearea unui viitor mai verde.
În această toamnă, autoritățile planifică plantarea a peste 26 de milioane de puieți în toată țara. Campania include peste 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării, iar noile păduri vor fi create în regiunile de nord, sud și centru, pe o suprafață totală de peste 940 de hectare.
Potrivit datelor oficiale, Republica Moldova are în prezent un grad de împădurire de doar 11%, mult sub media Uniunii Europene, care este de 37,7%. Prin inițiativele de acest tip, autoritățile urmăresc să reducă acest decalaj și să crească rezistența ecologică a țării.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!