Autoritățile municipiului Chișinău au elaborat „Planul de răspuns și control al sistemului de sănătate din municipiul Chișinău la infecția de coronavirus de tip nou”. Pe pagina sa de Facebook, primarul capitalei Ion Ceban a menționat că planul strategic „poate fi preluat ca bază la nivel național de către Ministerul Sănătății”. Reprezentanții instituției vizate nu au comentat deocamdată inițiativa.
Documentul prevede un set de măsuri de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus, prevederi privind organizarea procesului de studiu în grădinițe, școli și instituții de învățământ superior, organizarea instituțiilor spitalicești, stabilirea unor coduri de alertă în funcție de numărul de infectări, un plan de comunicare, dar și un șir de acțiuni care să reiasă din evoluția situației.
„Este un plan cu pași și cu răspunsuri concrete în prevenirea și eliminarea riscurilor de îmbolnăvire. Actualizarea Planului se efectuează cu regularitate, conform situației epidemiologice și Hotărârilor CESP Chișinău. Documentul este fundamentat și ghidat de criteriile OMS pentru controlul infecției prin noul coronavirus COVID-19. Acest plan strategic poate fi preluat ca bază la nivel național de către Ministerul Sănătății. Suntem gata să împărtășim experiența și să vedem cum putem acționa împreună, doar că e nevoie de comunicare care nu a existat până în prezent”, a scris Ion Ceban pe Facebook.
Edilul a argumentat că, întrucât în Chișinău este cel mai mare flux de oameni, sunt cele mai multe spitale strategice, centre și puncte de vaccinare create de municipalitate, cei mai buni și calificați medici și cel mai performant echipament, opinia Primăriei ar trebui luată în calcul.
„Este incorect de a nu lua în calcul opinia noastră și a nu putea fi racordate deciziile luate la nivel central. Oamenii au nevoie de acțiuni gândite în care să se regăsească fiecare”, a mai menționat Ceban.
***
Amintim că decizia CNESP din 23 august prevede că, din 1 septembrie, elevii vor începe anul de studii 2021-2022 cu prezenţă fizică, însă cu respectarea unor măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. De asemenea, angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice. Autoritățile își propun să accelereze, în acest mod, procesul de imunizare împotriva COVID-19 astfel încât, până la 1 octombrie, rata de vaccinare în sistemul de învăţământ (reprezentanţii adulţi) să constituie 95%. Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia.
Pe 26 august, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a precizat că subiectul va fi dezbătut în cadrul unei platformei la care vor participa reprezentanți ai Ministerului Sănătății, deputați din Comisia de profil, reprezentanții ai sindicatelor și alți angajați din domeniul învățământului. Nemerenco a argumentat că nu este corect ca din contribuțiile la bugetul de stat a persoanelor vaccinate să fie achitate teste pentru cei care refuză serul anti-Covid.
„Protecția maximă în acest moment o asigură vaccinarea. Este alegerea fiecăruia dacă să facă sau nu acest vaccin, dar trebuie să ne asumăm și niște riscuri și cheltuieli. Statul nu poate să întrețină toate spitalele din aceste bugete, toate măsurile de profilaxie, salvare a vieții și, în același timp, categorii care nu vor să participe la acest proces unic care se desfășoară în țară – să nu se vaccineze așa cum au făcut medicii, de exemplu”, a explicat Ala Nemerenco.
Pe 28 august, primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că autoritățile municipale nu se vor conforma prevederii CNESP și că, din 1 septembrie, profesorii și personalul auxiliar din capitală, care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului, nu vor trebui să își achite testele la Covid-19 o dată la două săptămâni. Edilul a precizat că Primăria va aloca 3 mln de lei din fondul municipal, pentru testarea profesorilor din Chișinău.
Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a subliniat că decizia CNESP nu poate fi anulată de autoritățile locale.