Inspectoratul General de Poliție (IGP) a sesizat Procuratura Generală (PG) cu privire la acțiunile Primăriei Chișinău în raport cu protestele organizate de Partidul „ȘOR” în centru capitalei. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul emisiunii „Descifrat” de la Agora.
Potrivit Cernăuțeanu, municipalitatea ar fi admis neglijențe în serviciu în timpul manifestației lui Șor din 25 septembrie, când un grup de manifestanți au încercat să treacă de cordonul de poliție pentru a-și instala corturi în curtea instituției prezidențiale. Mai exact, șeful IGP declară că persoana delegată de primărie pentru a monitoriza acțiunea de protest ar fi refuzat să intervină în momentul în care spiritele dintre manifestanți și angajații MAI s-ar fi încins. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a instituției, Natalia Ixari, a declarat pentru NM că Primăria Chișinău nu este obligată să intervină în astfel de situații, or pentru astfel de situații la întruniri sunt prezente forțele de ordine.
„Este obligatoriu ca la întrunire să fie reprezentantul APL-ului, cel care monitorizează acest proces. Duminică, când am început discuția cu reprezentantul APL-ului, care și-a dat seama că lucrurile nu sunt pe calea cea bună, el i-a zis: „da eu nu am nicio dispoziție să fiu aici prezent, pot să mă întorc să plec”. L-am atenționat că Primăria municipiului Chișinău ar trebui și ea să nimerească sub incidența unei cauze penale și de aceea eu am sesizat Procuratura luni, deoarece primarul este obligat să delege un reprezentat care să monitorizeze toate acțiunile care se petrec. Am sesizat procuratura pentru că nu sunt respectate acțiunile din partea primăriei în raport cu protestatarii la întruniri. Asta cel puțin se încadrează sub aspectul unei neglijențe în serviciu din partea unor persoane din partea Primăriei”, a declarat în cadrul Viorel Cernăuțeanu.
Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău, Natalia Ixari, a declarat că în atribuțiile municipalității intră obligativitatea de a aduce la cunoștința organizatorilor manifestațiilor regulile pe care trebuie să le respecte. Potrivit ei, obligativitatea de a sancționa, de a atenționa sau a reacționa în cazurile în care situația scapă de control le revine în exclusivitate forțelor de ordine.
„Primăria este obligată să aducă la cunoștința organizatorilor protestului regulile pe care trebuie să le respecte în timpul întrunirilor – lucru pe care îl face periodic, inclusiv în cadrul ședințelor organizate. Nu poate o persoană fizică, funcționar public, să țină piept sau să oprească o mulțime de oameni. Pentru aceasta este poliția, care este în drept să sancționeze, să amendeze. Ceea ce se dorește acum este ca cu mâna Primăriei să fie oprite aceste proteste”, a declarat Natalia Ixari pentru NM.
Amintim că poliția a apelat în repetate rânduri la primărie, raportând numeroase încălcări ale ordinii publice de către protestatarii lui Șor care și-au instalat corturi în așa numitul „Oraș al schimbării”, din apropierea clădirii Parlamentului. Poliția i-a cerut primarului Ion Ceban să recomande mai întâi organizatorilor protestului să mute locul, iar apoi să interzică complet acțiunea, invocând legea cu privire la desfășurarea adunărilor.
La rândul său, primarul general, Ion Ceban, a spus că primăria nu va încălca legea și va interzice protestul. „Când am vorbit împotriva paradei homosexualilor, mi-au spus că nu avem dreptul să o interzicem. Și acum ne obligați să încălcăm legea și fluturați cu niște articole, cerând să o interzicem”, a declarat Ceban.
Amintim că mii de oameni s-au adunat pe 25 septembrie în fața Președinției pentru a manifesta împotriva guvernării de la Chișinău. La un moment dat, în încercarea de a-și instala corturile în curtea Președinției, un grup de manifestanți au fost bruscați de oamenii legii după ce au încercat să treacă de cordonul format din polițiști la poarta Președinției. „Rușine!”, „Jos dictatura”, au scandat oamenii, care au reușit, în cele din urmă, să treacă de cordonul format din polițiști. Mai multe detalii la acest subiect puteți citi AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!