unpaspentru.md

Primăria Chișinău nu va mai finanța grupele cu program prelungit. Consilierii municipali PAS au ieșit la protest: „Vanea, unde-s banii?”

Primăria Chișinău nu va mai finanța grupele pentru program prelungit, așa ca înainte, ci va „căuta soluții împreună cu școlile și părinții”. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al primăriei capitalei, Vasile Chirilescu, pentru NM. Chirilescu a menționat că municipalitatea nu va mai putea finanța grupele cu program prelungit din lipsă de fonduri, care ar fi fost generată de „presiunile” autorităților centrale asupra bugetului Chișinăului. Tot astăzi, consilierii municipali ai Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) au protestat în fața Primăriei Chișinău.

„Vanea unde-s banii?”

Câteva zeci de oameni au protestat în fața sediului primăriei capitalei, împotriva „închiderii grupelor cu program prelungit” ale claselor primare din municipiul Chișinău. Printre manifestanți s-au numărat consilierii PAS din Consiliul Muncipal Chișinău (CMC), chișinăuieni, dar și copii. Manifestanții au desfășurat pancarte cu mesaje precum „Întoarceți banii copiilor”, „Salvați grupele cu program prelungit” și „Vanea, unde-s banii?”.

unpaspentru.md
unpaspentru.md
unpaspentru.md

Președinta PAS din CMC, Zinaida Popa, a declarat că, în 2024, bugetul municipiului Chișinău a fost suplinit cu 100 milioane de lei mai mult decât anul trecut, ceea ce ar permite finanțarea grupelor cu program prelungit.

Astăzi consilierii fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău sunt solidari cu părinții care vor fi nevoiți de săptămâna viitoare să-și lase singuri copii acasă. Asta se datorează dorinței lui Ion Ceban de a lichida grupele cu program prelungit. Asta înseamnă insecuritate pentru copii noștri, și anume a circa peste 40 000 de copii care au fost înscriși în anul școlar 2023/2024 în clasele primare. (…) Bugetul municipal a fost suplinit cu circa 4 miliarde de lei din partea bugetului național – cu 100 milioane de lei mai mult, conform parametrilor de anul trecut. Dacă anul trecut s-au identificat bani pentru grupele cu program prelungit, astăzi avem și mai multe oportunități pentru acest lucru”, a spus aceasta.

Zinaida Popa l-a acuzat pe primarul Chișinăului că ar intenționa să folosească resursele materiale necesare pentru finanțarea grupelor cu program prelungit ca să achite creditele contractate de municipalitate.

Noi considerăm că primarul general, dat fiind faptul că timp de patru ani a creditat și împrumutat orașul, astăzi trebuie să plătească nota de plată și el nu poate să taie din dobânzi, de aceea el taie din ajutoarele grupurilor de cetățeni care au cea mai mare nevoie. Aici vorbim de părinți, care au nevoie să meargă la serviciu și au nevoie de acest sprijin din partea municipalității, taie din buzunarul și salariile asistenților personali și din toate grupurile vulnerabile ale cetățenilor din municipiul Chișinău”, a menționat ea.

Popa a spus că consilierii municipali PAS vor cere alocarea mijloacelor financiare pentru funcționarea grupele cu program prelungit până la finalul anului școlar curent. „Bani sunt”,  a adăugat ea.

„Dl Ceban, ce fac eu cu copilul? Îl aduc la primărie?”

În timpul flashmob-ului a făcut o intervenție și consiliera PAS din CMC Galina Comendant. Aceasta a precizat că este mamă a trei copii, inclusiv a unei fetițe care este în clasa I.

Vin cu o întrebare la domnul Ivan Ceban. Domnule Ivan Ceban ce fac eu cu copilul de clasa I după ore? Îl aduc la primărie? Vin aici cu dvs. împreună să muncim cu copii lângă noi. Dacă ați găsit bani pentru luminițe, pentru concerte scumpe, pentru artiști scumpi, vă rugăm frumos nu taiați din alimentația copiilor, din educația lor. Ei sunt viitorul”, a declarat Comendant.

Iar o bunică a cerut autorităților municipale să rezolve situația.

Două cuvinte vreau să spun domnului primar. Nu vreau să mă rog, că n-am pentru ce mă rugam. (…) Vrem ca primarul să aibă grijă de copiii tuturor mămicilor și tuturor părinților, că și el este părinte, și să lase copiii în pace să aibă un program prelungit. Părinții nu reușesc să ia copii pentru că lucrează până la 17:00. Pe copilul ăsta cine să-l ia? Nu toate bunicile au posibilitate să se ducă să ia nepoții de la școală. Vă rog frumos să luați măsuri cu domnul primaar. Eu nu știu cum de vorbit cu el, dar noi avem nevoie de lurcrurile astea pentru ca copiii să fie protejați”, a spus femeia.

„Vom găsi soluții cu administrația școlilor și părinților”

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al primăriei capitalei a dat asigurări că grupele cu program prelugit din Chișinău nu vor fi închise. Cu toate acestea, potrivit lui Chirilescu, primăria nu va putea să le finanțeze „din cauza presiunii asupra bugetului municipal”. El a spus că unele cheltuieli care au fost „impuse organelor municipale prin deciziile Parlamentului au făcut imposibilă finanțarea acestor activități (a grupelor cu program prelungit – n. r.)”.

Vom găsi soluții împreună cu administrația școlilor, profesorilor și părinților, în beneficiul tuturor copiilor. Sperăm că Guvernul va lua măsuri și va aloca fonduri pentru grupele cu program prelungit. Repet, nimeni nu închide grupele. Nu există niciun ordin de la Direcția Educație pentru ca grupele să înceteze să funcționeze. Părinții și profesorii trebuie să decidă cu privire la activitatea acestor grupe. Nu toți copiii rămân la grupele cu program prelungit, ci doar cei care au o nevoie specială. Alți copii sunt preluați de părinți după ce se termină orele de program”, a menționat Chirilescu.

Aceasta a precizat deputatul Gaik Vartatean – deputat independent și membru al partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN), condus de Ion Ceban – va înregistra săptămâna viitoare un proiect de lege care ar urma să oblige finanțarea din bugetul național grupele cu program prelungit din școlile din toată Moldova.

Sperăm la o soluționare favorabilă a acestei probleme și vom insista asupra rezolvării ei nu doar pentru școlile din municipiul Chișinău, ci și pentru școlile din toată țara, care au nevoie și ele de grupe cu program prelungit. Până la rezolvarea acestei probleme la nivel central, școlile vor stabili deciziile privind funcționarea grupelor cu program prelungit”, a spus el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: